Aa

Aa

Млади и студенти фокус рада Владе Србије

Млади и студенти фокус рада Владе Србије

Млади и студенти фокус рада Владе Србије

Читај ми

Државна секретарка Министарства за рад, запошљавања, борачка и социјална питања Стана Божовић поручила је, на међународној научној конференцији посвећеној актуелностима у области социјалног рада, коју су организовали Висока школа социјалног рада  и Комора социјалне заштите, да је унапређење положаја младих циљ Владе Републике Србије.

 

На конференцији, на којој су учествовали студенти и представници надлежних институција из Босне и Херцеговине, Републике Српске, Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске, Аустрије, Италије, Холандије, Америке, Велике Британије и Србије, државна секретарка је поручила да Влада Србије активно ради на већем запошљавању младих и стварању повољнијег пословног амбијента, како би они остали у својој земљи и уживали у плодовима свог рада.

 

Како је навела, водећи се тим циљем, и ове године настављен је програм „Моја прва плата“, који је дао одличне резултате и који има за циљ да обезбеди младима да након завршеног образовања добију прву прилику за посао и тако стекну неопходна искуства.

 

„Прошле године преко овог програма прилику да заснују први радни однос добило је више од 8.000 младих, а ове године у плану је да њих 10.000 буде укључено у овај програм“, истакла је Божовић.

 

Како је нагласила Божовић, шанса за унапређење квалитета живота и стандарда грађана, посебно младих, је и иницијатива за сарадњу Србије, Албаније и Северне Македоније „Отворени Балкан“, међу чијим покретачима је председник Србије Александар Вучић.

 

Божовић је рекла да је та иницијатива од великог значаја за грађане све три земље и да ће сарадњом држава бити омогућена боља размена знања и искустава у запошљавању и олакшан приступ тржишту рада.

   

Државна секретарка навела је да је један од примарних циљева Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања стално јачање професионалних компетенција запослених у систему социјалне заштите, јер то представља покретачку снагу промена у свим околностима.

„Увођење нових метода рада и нове организационе структуре за нас је израз сталне тежње за унапређивањем праксе у складу са актуелним потребама оних којима наша помоћ потребна, али и са савременим теоријским сазнањима из релевантних области“, казала је Божовић.