Aa

Aa

Мисија Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србија једнаких могућности за све

Мисија Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србија једнаких могућности за све

Мисија Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србија једнаких могућности за све

Читај ми

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић учествовала је на завршној конференцији пројекта „ЕУ и Србија - За приступачне јавне установе“, где је истакла да је мисија Министарства Србија једнаких могућности за све њене грађане, Србија без баријера.

 

„Наш Сектор за заштиту особа са инвалидитетом је искључиво посвећен побољшању квалитета живота особа са инвалидитетом и у сталном је контакту са особама са инвалидитетом. Наша мисија јесте да заједно стварамо Србију без баријера, то је наша парола и за тим тежимо“, рекла је Кисић Тепавчевић и додала да особе са инвалидитетом треба да знају да у Министарству имају не само подршку, већ и пријатеље. 

 

Министарство је у протеклом периоду издвојило значајна средства ка превазилажењу баријера, па су све неприлагођене јавне површине, од ивичњака, улаза у зграде, базене, а на које су особе са инвалидитетом указале као приоритетне, прилагођене тако да буду приступачне свим грађанима Србије, навела је Кисић Тепавчевић. 

 

Министарка Кисић Тепавчевић је додала да је, уз  подршку Министарства, у претходном периоду постављено преко 100 рампи у више од 40 локалних самоуправа, а да су после више деценија постојања и рада, први пут од оснивања, бројни објекти постали  доступни особама са инвалидитетом, попут Задужбине Илије М. Коларца, Београдског сајма, филијале ПИО фонда, општина, домова здравља, образовних и предшколских установа.

 

„Обезбедили смо средства и за адаптацију и опремање објеката удружења особа са инвалидитетом, чиме су побољшани просторно-технички услови за рад и боравак чланова, као и за изградњу и опремање инклузивних игралишта за децу са инвалидитетом, уградњу бројних лифтова, у овом моменту је неколико лифтова у изградњи, адаптацију тоалета за особе са инвалидитетом“, рекла је Кисић Тепавчевић. 

 

У циљу доступности информација свим грађанима, Министарство настоји да помогне у отклањању комуникацијских баријера са којима се неке особе са инвалидитетом сусрећу, па, поред осталог, и Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање штампа сва документа, на захтев грађана, на Брајевом писму, указала је Кисић Тепавчевић.

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је рекла и да је Србија апсолутно спремна да у потпуности усвоји принципе Универзалног дизајна, који представља дизајн окружења и производа  који могу користити сви људи, без потребе за икаквим прилагођавањем. „То треба да постане наша свакодневица, да не истичемо стално да се боримо за Србију без баријера, већ да на сваком кораку она буде без баријера, каква и јесте“, навела је Кисић Тепавчевић.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је навела да верује да ће бољем стратешком приступу допринети и пројекат „ЕУ и Србија - За приступачне јавне установе“, пре свега квалитетном анализом законског оквира и препорукама за његово даље унапређење и реализованим едукацијама на ову тему, јер успешност у стварању приступачног окружења зависи од свих нас.