Aa

Aa

Министри Вулин и Шарчевић уручили вредан апарат основној школи

Министри Вулин и Шарчевић уручили вредан апарат основној школи

Читај ми

БЕОГРАД - Министри рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Александар Вулин и просвете Младен Шарчевић посетили су данас Основну школу "Драган Ковачевић" коју похађају деца са сметњама у развоју и уручили апарат за помоћ у развоју говора.

Реч је о КСАФА уређају који је адекватан и за децу са дефицитом пажње, а који је обезбедило Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у оквиру стално отвореног конкурса за унапређење положаја особа са инвалидитетом у Србији.

Вулин је истакао да свој деци која се школују на специфичан начин треба да се обезбеде највиши могући стандарди.

"Министарство рада је са Министарством просвете обезбедило за све наше специјалне школе све што је од нас тражено. Шта год су 44 наставне јединице тражиле од нас добиле су - интерактивне табле, логопетске уређаје.. Велико ми је задовољство што учествујем у овоме", рекао је он.

Вулин је навео да је од 1. јануара ове године до 31. марта запослена 991 особа са инвалидитетом што је 25 одсто више у односу на исти период прошле године, а како је рекао, целе прошле године запослено је 5.860 особа са инвалидететом.

Шарчевић је након обиласка школе и уручења неопходне донације рекао да нов закон из области образовања предвиђа могућност да деца истовремено похађају редовну и специјалну школу.

"Данас смо били на једном феноменалном часу где се три часа раде у једном и деци није досадно.Може се учити граматика и књижевност, географија и историја и то је управо смисао новог закона о системском образовању - нови наставни програм, којим ће деца бити растерећенија и лакше ће применити стечено знање", навео је он.

Како је додао ради се и нов закон о високом образовању који између осталог предвиђа, због увећаног броја студија у ИТ сектору, могућности да индустријски предавачи уђу у систем.

Упитан о дешавањима у Матиматичкој гимназији односно наводима да пензионисане професоре због забране запошљавања у јавном сектору замењују бивши запослени који су раније проглашени технолошким вишком, Шарчевић је појаснио да је тај проблем решен договором и да ће нов закон обезбедити "високе компетенције директорима" да не би долазило до сличних ситуација.