Aa

Aa

Министри Селаковић и Гојковић о очувању српских меморијала

Министри Селаковић и Гојковић о очувању српских меморијала

Министри Селаковић и Гојковић о очувању српских меморијала

Читај ми

Током радног састанка, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић и потпредседница Владе Р. Србије и министарка културе Маја Гојковић, указали су на значај заједничке сарадње и активности у циљу очувања и ревитализацији меморијала, као и неговања сећања на важне догађаје и личности из српске историје.

 

Министри су истакли да је брига о ратним меморијалима, како оним у земљи, тако и оним ван ње, од изузетног значаја, јер представљају не само историјску, већ и културну баштину Р. Србије.

 

Имајући у виду да се ове године навршававају значајне годишњице важних догађаја из српске историје, као што су 175 година од Мајске скупштине у Сремским Карловцима, или 200 година од рођења књаза Михаила, а који нису у званичном календару обележавања историјских догађаја, министри су нагласили да је један од приоритета у наредном периоду да се и ови догађаји уврсте у исти.

 

Како је на састанку истакнуто, посебна пажња биће посвећена обнови и реконструкцији српско-војничких гробаља која се налазе ван граница Србије.

 

Састанку је присустовала и директорка Завода за заштиту споменика културе Дубравка Ђукановић.