Aa

Aa

Министарствo за рад, запошљавање, борачка и социјална питања потписало Протокол о сарадњи у реализацији програма волонтирања са два факултета Универзитета у Београду

Министарствo за рад, запошљавање, борачка и социјална питања потписало Протокол о сарадњи у реализацији програма волонтирања са два факултета Универзитета у Београду

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић потписао је Протокол о сарадњи у реализацији програма волонтирања са деканима Правног факултета и Факултета политичких наука Универзитета у Београду, проф. др Симом Аврамовићем и проф. др Драганом Симићем. Догађају је присуствовао и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Организатор програма је ово Министарство, у циљу промоције волонтирања и пружања помоћи корисницима волонтирања, а посебно оним грађанима Републике Србије којима је помоћ најпотребнија, који се обрате Министарству или установама социјалне заштите за пружање помоћи ради ефикаснијег остваривања њихових права у областима из делокруга Министарства.

Министар Зоран Ђорђевић је овим поводом изјавио: „Идеја није нова, идеја је настала док је наш председник Александар Вучић био премијер, инсистирајући да се уведе дуално образовање и да се волонтирање искористи на најбољи могући начин, како би млади људи могли да стекну неопходно знање и искуство управо на местима где виде себе касније у будућности. Овим данас желимо да им пружимо перспективу и наду, да остану у овој земљи и да им поручимо да за њих има посла у Србији.

Овај пројекат је базиран тако да првих 200 студената током наредна три месеца - по избору 100 са Правног и Факултета политичких наука - почну са волонтирањем у најкраћем могућем року у Министарству, на пословима за које се и школују и које би сутра требало да раде.

Суочиће се и добрим стварима и са свим другим изазовима који их сутра очекују на том послу, и ја очекујем да ће се најбољи од њих истаћи и изборити да сутра баш они буду запослени у овом министарству. То ће им свакако омогућити да сутра имају одређене предности приликом запошљавања и да први посао и прво радно искуство стекну баш у овом министарству у коме сам ја министар. Министарство ће од данас па убудуће заједно са свим члановима Владе, на овом путу истрајати. Истрајати у томе да ниво незапослености у држави настави са опадањем, а ово је само један од начина како да се изборимо с тим и начин како да пружимо младим људима могућност да остану у Србији јер их баш овде сутра чека посао.

Добробит ће имати и држава, и ти млади људи, и корисници. Намера нам је да, ако се овај програм покаже корисним, њиме обухватимо све универзитете у Србији који покажу интересовање за сарадњу.“

Волонтери у складу са овим програмом, који има јасну дужину трајања, могу да буду студенти на основним, мастер, специјалистичким или докторским студијама Факултета политичких наука или Правног факултета Универзитета у Београду.