Aa

Aa

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Светска здравствена организација у борби против епидемије COVID – 19

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Светска здравствена организација у борби против епидемије COVID – 19

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Светска здравствена организација у борби против епидемије COVID – 19

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић одржао је састанак  са  шефом Канцеларије Светске здравствене организације (СЗО) у Србији др Маријаном Иванушом, у циљу разматрања могућности сарадње и обезбеђивања помоћи од стране СЗО у борби против епидемије заразне болести COVID – 19.

 

Овом приликом саговорници су разговарали о имплементацији најадекватнијих мера и активности у циљу спречавања и контроле инфекције у установама социјалне заштите које обезбеђују боравак и негу различитих осетљивих популационих група, укључујући и старије особе.

 

Шеф Канцеларије СЗО се упознао са свим мерама и активностима које Министарство предузима од појаве првих регистрованих случајева COVID - 19 у Србији, које имају за циљ спречавање продора и ширења корона вируса у установама социјалне заштите.

 

На предлог министра Ђорђевића СЗО је прихватио да се укључи у детаљну анализу одговора Министарства на епидемију вируса COVID – 19, у чему ће учествовати и остала стручна јавност из Републике Србије.

 

СЗО има стандардизовану и структурисану методологију („алат“) за спровођење овакве анализе (свеобухватна анализа одговора на јавноздравствене ванредне ситуације – Аfter Action Review), којa је у Србији већ била коришћена после сезоне са повећаним бројем случајева грознице Западног Нила, 2018. године.

 

Такође, СЗО ће одмах обезбедити договорену количину штампаног здравствено-едукативног и комуникационог материјала, у виду постера, лифлета и флајера, који ће бити дистрибуисан установама социјалне заштите, чији ће списак са процењеним потребама доставити Министарство.

 

Канцеларија СЗО у Србији ће, у сарадњи са Регионалном канцеларијом СЗО за Европу, Министарством здравља, Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Институтом за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и мрежом института и завода за јавно здравље, организовати и спровести обуку за безбедно понашање и примену мера спречавања и контроле инфекције вирусом COVID - 19 у установама социјалне заштите које обезбеђују боравак и негу различитих осетљивих категорија (укључујући и старије особе) – и то за две циљне групе: запослени и корисници/штићеници. У склопу ове активности, биће развијени и подељени и видео материјали, чији ће садржај, као и садржај планираних обука, бити крајње практичан и прилагоћен потребама.

 

СЗО ће Министарству доставити све релевантне документе и комуникационе здравстевено-едукативне материјале, који се односе на безбедно понашање и примену мера спречавања и контроле инфекције корона вирусом на радним местима, а који имају за циљ да олакшају транзицију од ванредног стања до враћања у нормално функционисање, али уз пуну примену свих превентивних мера, како би се спречила могућност поновне ескалације епидемије.

 

Министар Ђорђевић истакао је да би сарадња допринела још ефикаснијој борби против вируса COVID – 19.

 

„Република Србија је показала одговорно понашање у борби против корона вируса, ресор којим руководим је још пре проглашења ванредног стања увео превентивне мере како бисмо заштитили кориснике установа социјалне заштите али и запослене. Верујем да ћемо уз помоћ СЗО успети да унапредимо мере и на још бољи начин наставимо борбу против вируса COVID – 19 али и да унапредимо здравствени систем у установама социјалне заштите “, рекао је Ђорђевић.