Aa

Aa

Министарство за рад прво имплементирало Уредбу о одређивању компетенција за рад државних службеника

Министарство за рад прво имплементирало Уредбу о одређивању компетенција за рад државних службеника

Читај ми

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, седам дана након што је Влада Републике Србије донела Уредбу о одређивању компетенција за рад државних службеника, као прво министарство имплементирало је препоруке Уредбе која подразумева имплементирање система компетенција, а којом се одређују понашање, опште функционалне и посебне функционалне компетенције за сва радна места у Министарству.

 

Као припрему и предуслов за функционални и ефикасно увођење система компетенција, Министарство је претходно урадило додатне анализе описа послова и анализу потенцијално редундантних пословних активности и преклапања описа послова и надлежности међу организационим јединицама и на нивоу радног места.

 

На основу свега овога још су јасније и језгровитије дефинисани описи послова, спојени су описи за слична радна места и на основу тога Министарство је урадило ревизију постојеће систематизације и усвојило нову систематизацију радних места која је адекватна полазна основа за увођење система компетенција.

Очекивани ефекти огледају се у :

  1. усклађивању знања и вештина запослених у Министарству са дефинисаним профилом компетенција и постављање стандарда радних перформанси,
  2. креирање основа за будућу селекцију на бази компетенција,
  3. усмеравање  запослених ка бољем прихватању и реализацији пословних циљева Министарства
  4. увођење објективног и мерљивог система процене радних перформанси, што у великој мери доприноси успешном руковођењу и резултатима у развоју Министарства и свих запослених који су у њему ангажовани