Aa

Aa

Министарство пружа подршку економском оснаживању жена

Министарство пружа подршку економском оснаживању жена

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, државна секретарка Стана Божовић и в.д. помоћника у Сектору за антидискриминациону политику и унапређење родне равноправности Нина Митић разговарали су са представницама Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN WOMAN).

 

Министар Ђорђевић истакао је да ће у складу са принципима које заступа Влада Србије унапређивати положај свих својих грађана равноправно, и жена и мушкараца, и нагласио да ће се кроз социјално предузетништво и доношењем Закона о социјалном предузетништву, посебно пружити пажња женама које живе и раде на селу.

 

„Влада Републике Србије и Министарства на чијем сам челу наставиће активно да ради на побољшању положаја жена у Србији.  Желимо да наше жене буду цењене и поштоване, да у будућности наш однос према њима буде пример и другима. Наши грађани треба да знају  да држава, кроз законе и инситуције, ствара прави амбијент за подршку женама уопште и њиховом економском оснаживању“, рекао је министар Ђорђевић.

 

Ђорђевић је напоменуо да је неопходно првенствено елиминисати стереотипе који постоје када су у питању права мушкараца и жена и активно радити на економском оснаживању жена, јер тиме се омогућава њихова независност и превентивно делује на спречавање насиља над женама.

 

Министар је подсетио да је доношење Закона о родној равноравности, који ће допринети још бољем статусу жена у нашем друштву, такође један од приоритета Министарства у наредном периоду и додао да се Република Србија залаже за сузбијање сваке врсте дискриминације и остваривања равноправности и једнакости, као и заштите људских права.

 

„Верујем да ћемо, поред Закона о родној равноправности, на чијој изради радимо у сарадњи са Шведском, за коју сматрамо да је у томе најбоља и да има највеће стандарде, ускоро пред посланицима представити и Закон о забрани дискриминације. Србија има доста похвала од Европске уније, нарочито када је у питању заступљеност жена у управном делу и ми желимо да оне буду присутне у свим сегментима нашег друштва и свим организацијама“, рекао је Ђорђевић.