Aa

Aa

Министарство отвара врата студентима за стручну праксу

Министарство отвара врата студентима за стручну праксу

Министарство отвара врата студентима за стручну праксу

Читај ми

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања представило се на Сајму студентске праксе у јавној управи.  У име министарства студентима су се представиле  в.д директора Управе за безбедност и здравље на раду Дуња Цицмил и помоћник министра за развојне послове и послове планирања Јелена Лалатовић.

 

Дуња Цицмил, в.д директора Управе за безбедност и здравље на раду упознала је студенте са надлежностима и делокругом рада Управе , као и са пословима са којима ће се сусрести на стручној пракси. 

 

Цицмил је приликом излагања истакла најважније сегменте рада Управе  наводећи  да је Министарство поред законодавних активности, усмерено на промену свести целокупне јавности о важности области безбедности и здравља на раду уз напомену зашто  је Управа за безбедност и здравље на раду најбоље место за обављање стручне праксе.

 

„Знања која су стечена на студијама додатно се могу побољшати и заокружити на непосредном извору успостављања система. Посебно бих истакла  да ће се у будућем периоду тежити ка подизању нивоа компетенција стручњака за безбедност и здравље на раду, што ће младим стручњацима са стеченим високим образовањем из области техничко-технолошких наука створити нове могућности за запошљавање,“ рекла је Цицмил.  

 

В.д директора Управе је истакла да ће обављањем стручне праксе у области безбедности и здравља,  студенти бити  у прилици да прошире видике, ступе у контакт са људима који препознају проблеме у пракси и пријављују их.

 

„Позивамо вас да обавите стручну праксу у Управи за безбедност и здравља на раду и стекнете нови поглед на рад државне управе који је динамичан, разноврстан и инспиративан. Деловање сваког појединца на подизању свести о значају безбедности и здравља на раду утицаће на смањење повреда на раду и професионалних болести. Будите и ви део тог процеса“ закључила је Цицмил. 

 

В.д помоћника министра за развојне послове и послове планирања Јелена Лалатовић  позвала је студенте да дођу и упознају се са радом  Сектора за Пензијско и инвалидско осигурање. 

 

Министарство има 9 сектора, али је препознало  потребу да стручну праксу пружи у Сектору за пензијско и и инвалидско осигурање  и Управи за безбедност и здравље на раду, рекла је Лалатовић и истакла да ће се кроз ова два сектора студенти  упознати са радом свих других области које су у надлежности министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.


 

Лалатовић је студенте информисала о делатностима које су у надлежности  Сектора ПИО и  истакла да ће приликом праксе, која ће трајати четири недеље, студенти имати увид у припрему материјала за израду нацрта закона у области пензијског и инвалидског осигурања и добровољног пензијског осигурања, као и припрему стручних мишљења у вези са применом прописа у овој области.

 

„Студенти ће у Сектору ПИО бити у прилици да имају увид у израду 

 стручних мишљења у вези са применом међународних уговора о социјалној сигурности и закона, о томе како се врши регистрација пензијских планова и вођење евиденције о томе“, рекла је Лалатовић.

 

Она је студентима Универзитета Београда, Ниша, Новог Сада и Крагујевца поручила да уколико желе да усаврше знање које стичу на академским студијама, ако желе нова искуства, како радна тако и животна, дођу и буду део тима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.