Aa

Aa

Министарство ће наставити да подржава рад Републичке агенције за мирно решавање радних спорова

Министарство ће наставити да подржава рад Републичке агенције за мирно решавање радних спорова

Министарство ће наставити да подржава рад Републичке агенције за мирно решавање радних спорова

Читај ми

Поводом обележавања 15 година рада Републичке агенције за мирно решавање радних спорова, као и отварању Прве интерактивне обуке за миритеље и арбитре у овој години, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић истакла је да ће Министарство наставити да пружа пуну подршку даљем развоју и раду Агенције.

 

„То се односи на унапређење у погледу прописа, као и на промовисање ваших добрих пракси, како би што већи број послодаваца и запослених био упознат са заштитом која постоји у нашој земљи. Циљ је да оваквим скуповима подигнемо видљивост рада ове агенције и укажемо грађанима да постоји место где могу да се обрате и уз стручну подршку нађу компромисна решења“, навела је министарка. 

 

Проф. др Кисић Тепавчевић рекла је да је за 15 година рада, ова агенција остварила битан резултат, а то је обезбеђивање лакшег приступа правди за све запослене и послодавце. 

 

„Договор је увек могућ, али је неопходна добра воља. Циљ рада ове агенције јесте стварање мирне атмосфере приликом решавања спорова и проналажење најбољих решења која су интересу запослених и синдиката, али и Републике Србије“, навела је министарка.

 

За ових 15 година рада пред Агенцијом решавало се скоро 20.000 спорова од којих је око 19.000 индивидуалних, што значи да су, како је проф. др Кисић Тепавчевић истакла, грађани постали свесни колики значај има ова Агенција и да у њу имају поверење.

 

„Заштитом индивидуалних права из радног односа радници су добили могућност да бесплатно, брзо и једноставно дођу до решења, а послодавци да избегну скупе и дуготрајне судске процесе. Кроз мирно решавање радних спорова пред Агенцијом, ови трошкови се своде на минималну меру у интересу свих, а пре свега грађана Републике Србије“, рекла је министарка.

 

Проф. др Дарија Кисић Тепавчевић захвалила је миритељима и арбитрима на залагању и раду и навела да они имају најважнију улогу у развоју институционализованог мирног решавања радних спорова, поред представника синдиката и послодаваца, и да представљају огледало ове агенције, јер су својим знањем, стручношћу и залагањем приликом решавања поступака, допринели да се стекне поверење грађана у Агенцију и њен рад. 

 

В.д. директора Републичке агенције за мирно решавање радних спорова, Ивица Лазовић захвалио је Министарству на подршци у раду и навео да ће у наредном периоду приоритети рада ове агенције бити остваривање боље сарадње са судовим и са социјалним партнерима.

 

На обележавању 15 година рада Агенције говорили су и председник Савеза самосталних синдиката Љубисав Орбовић, председник УГС „Независност“ проф. др Зоран Стоиљковић и председник Уније послодаваца Милош Ненезић.