Aa

Aa

Министарка Кисић Тепавчевић: Сваког дана се боримо за живот без баријера

Министарка Кисић Тепавчевић: Сваког дана се боримо за живот без баријера

Министарка Кисић Тепавчевић: Сваког дана се боримо за живот без баријера

Читај ми

Поводом 3. децембра – Међународног дана особа са инвалидитетом, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић посетила је Међуопштинску организацију Савеза слепих Србије – Панчево, где је истакла да сваког дана сви треба да се боре за једнака права свих грађана и живот без баријера. 

 

Међуопштинску организацију Савеза слепих Србије – Панчево, чије су просторије  обновљене уз подршку Министарства и Града Панчева, обишли су и помоћница министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић, градоначелник Панчева Александар Стевановић, као и Милан Стошић и Иванка Јовановић из Националне организације особа са инвалидитетом Србије (НООИС). 

 

Министарка Кисић Тепавчевић честитала је особама са инвалидитетом њихов дан и навела да је обележавање 3. децембра од изузетног значаја за друштво у целини. 

 

„Овај дан je дан када имамо прилику да промовишемо права и могућности особа са инвалидитетом. То треба да радимо сваког дана у години, да се боримо и истичемо да сви имамо једнака права и могућности“, рекла је Кисић Тепавчевић.

 

„Ми смо пре свега ваши пријатељи, а онда и активни сарадници и партнери. У претходном периоду смо показали како заједно, конкретним активностима, можемо да учествујемо у стварању модернијег друштва, где сви имају једнака права, али и права на различитост“, казала је Кисић Тепавчевић.

 

Она је подсетила да је Министарство у сарадњи са НООИС у јануару 2020. године покренуло кампању „СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА“, што није само слоган, већ је и циљ Министарства.  

 

Министарка Кисић Тепавчевић је нагласила да ће Министарство наставити да подржава рад организација које окупљају особе са инвалидитетом, са циљем да им омогући остваривање грађанских, социјалних и других права, уз поштовање њиховог достојанства. 

 

Подршка ће бити усмерена ка 33 савеза удружења особа са инвалидитетом који окупљају 522 локалне организације у Републици Србији и ка 61 предузећу за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом. 

 

Министарка Кисић Тепавчевић уручила је Међуопштинској организацији Савеза слепих Србије – Панчево лаптоп, за потребе реализације њихових свакодневних активности.

 

Циљ кампање „СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА” је да се све појединачне активности које се реализују ради унапређења положаја особа са инвалидитетом, као што су постављање рампи на објектима јавне намене, реконструкције и опремања објеката за особе са инвалидитетом, обележавање значајних датума инвалидског покрета и друге, одвијале под заједничким слоганом и препознатљивим визуелним идентитетом https://www.minrzs.gov.rs/sr/aktuelnosti/kampanja-srbija-bez-barijera

 

Градоначелник Панчева Александар Стевановић захвалио се Министарству на подршци у адаптацији просторија Међуопштинске организације Савеза слепих Србије - Панчево, додајући да ћемо и у наредном периоду реализовати стратешке циљеве ради подршке особама са инвалидитетом. 

 

Милан Стошић и Иванка Јовановић из НООИС су истакли да је упркос епидемији изазваној корона вирусом, током ове године остварена одлична сарадња са Министарством и да су постигнути бројни резултати. 

 

Посебно су издвојили оне који се односе на повећање приступачности и уклањања баријера, али и стварања бољег правног оквира, у смислу доношења нове стратегије за унапређење положаја особа са инвалидитетом за наредне четири године и пратећег акционог плана за имплементацију ове стратегије. 

 

Међународни дан особа са инвалидитетом обележава се од 1992. године, када је Генерална скупштина Уједињених нација усвојила резолуцију којом се све земље позивају на обележавање тог дана, са циљем да се особама са инвалидитетом омогући једнако уживање људских права и равноправно учествовање у друштвеном животу.