Aa

Aa

Министарка Кисић Тепавчевић са представницима Националне организације особа са инвалидитетом Србије

Министарка Кисић Тепавчевић са представницима  Националне организације особа са инвалидитетом Србије

Министарка Кисић Тепавчевић са представницима Националне организације особа са инвалидитетом Србије

Читај ми

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић и помоћник министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић састале су се са представницима Националне организације особа са инвалидитетом Србије (НООИС) и савеза удружења особа са инвалидитетом и разговарале  о плановима за наредни период и унапређењу сарадње.

 

На састанку је разговарано о досадашњим резултатима оствареним у партнерству између инвалидског покрета и ресорног Министарства, као и о приоритетима за наредну годину, мећу којима је и расписивање конкурса за 2021. годину који су од изузетне важности за одрживост и рад савеза и удружења особа са инвалидитетом на територији Републике Србије. Тема разговора био је и наставак реализације Кампање „СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА”, коју је Министарство покренуло у сарадњи са НООИС-ом. 

 

„Фокус Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања  је стварање услова за пуну и ефективну партиципацију особа са инвалидитетом у свим областима друштвеног живота, уз пуно поштовање њиховог достојанства и индивидуалне аутономије”, истакла је министарка Кисић Тепавчевић. 

 

Министарка је нагласила да је размена информација и укључивање особа са инвалидитетом у процес доношења одлука кључно за унапређење положаја особа са инвалидитетом. Такође, истакла је да ће Министарство, у складу са епидемиолошком ситуацијом, када се створе услови, организовати састанак са представницима свих 33 савеза у Републици Србији, уз уверење да ће сарадња ових организација и Министарства у наредном периоду бити додатно унапређена. 

 

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић честитала је Националној организацији особа са инвалидитетом и целом инвалидском покрету на одликовању сребрном медаљом за заслуге од стране председника Републике Србије Александра Вучића и истакла да је додела признања изузетна част, али и одговорност за даље деловање и напредак у овој области.

 

Председник НООИС-а и председник Савеза слепих Србије Милан Стошић изразио је огромно задовољство добијеним признањем и захвалност Министарству и Сектору за заштиту особа са инвалидитетом на изузетној сарадњи и исказаној спремности да подржи идеје и активности које су предуслов за потпунију партиципацију особа са инвалидитетом у свим друштвеним токовима.

 

Извршна директорка НООИС-а Иванка Јовановић саопштила је да је на конкурс за награду Ј=ДНАКИ, коју почев од 2018. године поводом одржавања првог Сајма Ј=ДНАКИ, додељује Национална организација особа са инвалидитетом Србије, уз подршку Министарства - Сектора за заштиту особа са инвалидитетом, пристигло 20 пријава организација особа са инвалидитетом или појединаца, односно особа са инвалидитетом из 13 локалних самоуправа: Београда, Новог Сада, Ниша, Крагујевца, Ужица, Сремске Митровице, Бачке Тополе, Новог Кнежевца, Крушевца, Бруса, Алексинца, Лесковца и Власотинаца.

 

Добитници награде Ј=ДНАКИ за 2020. годину су: у категорији „Ј=ДНАКИ у иновативном/инклузивном програму” - Милица Вељковић из Новог Сада, за пројекат „Добро или боље”, у категорији „Ј=ДНАКИ у спречавању дискриминације” награду деле Центар за самостални живот особа са инвалидитетом Србије, за пројекат „Ради као што говориш, заједно са особама са инвалидитетом” и Сања Марковић из Београда, члан Савеза дистрофичара Србије и у категорији „Ј=ДНАКИ у приступачности” - Удружење оболелих од мултипле склерозе Северно-Банатског округа Нови Кнежевац, за пројекат „Адаптација МС куће”.   

 

Добитницима награде честитала је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић уз оцену да и ова награда сведочи о  заједничкој успешној сарадњи.