Aa

Aa

Министарка Кисић Тепавчевић отворила Летњу школу за особе са инвалидитетом „Млади за инклузивну Србију“

Министарка Кисић Тепавчевић отворила Летњу школу за особе са инвалидитетом „Млади за инклузивну Србију“

Министарка Кисић Тепавчевић отворила Летњу школу за особе са инвалидитетом „Млади за инклузивну Србију“

Читај ми

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић и помоћник министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић свечано су отвориле Летњу школу особа инвалидитетом у Врднику, коју у оквиру Академије за младе лидере са инвалидитетом, реализује Национална организација особа са инвалидитетом Србије, уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

 

У раду четвородневне школе учествује 13 младих особа са различитим врстама инвалидности из Београда, Новог Сада, Чачка, Суботице, Зрењанина и Лесковца. Тема овогодишње Летње школе је „Писање предлога пројеката”, а поред едукативног дела којим се доприноси развоју вештина особа са инвалидитетом уз адекватну менторску подршку, обезбеђена је психолошка подршка особама са инвалидитетом. 

 

Министарка Кисић Тепавчевић је том приликом нагласила да је целоживотно учење основни предуслов за укљученост и недискриминацију особа са инвалидитетом и захвалила је Националној организацији особа са инвалидитетом Србије која је постала препознатљива по иновативним програмима које реализује у циљу унапређења положаја особа са инвалидитетом у Републици Србији. 

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је захвалила и полазницима летње школе на исказаној мотивисаности за учење и спремности за ангажовање у инвалидском покрету Србије како би особама са инвалидитетом обезбедили једнаке шансе и боље услове за живот, што је и приоритет  Владе Републике Србије.

 

Кисић Тепавчевић је истакла да едукација младих особа са инвалидитетом представља улагање у будућност Србије и нагласила да ће се Министарство и у наредном периоду борити за веће запошљавање особа са инвалидитетом и заједнички градити Србију без баријера.

 

Извршна директорка НООИС-а Иванка Јовановић истакла је да је улагање у младе са инвалидитетом улагање у развој инвалидског покрета. „Захваљујући подршци Министарства и Сектора за заштиту особа инвалидитетом, претходних година окупили смо младе особе са инвалидитетом са којима континуирано радимо на развоју њихових знања и вештина, верујући да ће неки њих захваљујући стеченим знањима, постати лидери и бити у прилици да дају допринос развоју друштва по мери свих људи“, нагласила је Јовановић.

 

Полазници Летње школе захвалили су министарки Кисић Тепавчевић на пруженој прилици да младе особе са инвалидитетом представе своје иновативне идеје и заједнички их реализују, са циљем стварања Србије без баријера.