Aa

Aa

Министарка Кисић Тепавчевић на обележавању годишњице операције „Халијард - ваздушни мост" у Бољанићу код Добоја

Министарка Кисић Тепавчевић на обележавању годишњице операције „Халијард - ваздушни мост" у Бољанићу код Добоја

Министарка Кисић Тепавчевић на обележавању годишњице операције „Халијард - ваздушни мост" у Бољанићу код Добоја

Читај ми

Изасланик председника Републике Србије Александра Вучића, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић данас је поводом годишњице операције „Халијард – ваздушни мост“ у селу Бољанићу код Добоја положила венац на спомен обележје.

 

 „Данас се поносно сећамо наших славних предака, њихове храбрости, солидарности и хуманости. Операција Халијард сматра се за једну од најуспешнијих спасилачких мисија у историји ратова и она представља пример пожртвоване борбе српског народа против фашизма, али и одраз хуманости и топлине који српски народ носи у себи“, рекла је Кисић Тепавчевић.

 

Српски народ је, како је истакла министарка Кисић Тепавчевић, и тада, као и увек, показао храброст, доброту, да је увек спреман да сачува част и понос свог имена и свог рода и да помогне када је најтеже.

 

Кисић Тепавчевић је нагласила да је то био подвиг обичних људи, који су ризикујући своје живот и животе својих породица, помогли да се спасу савезнички пилоти, иако им је претила фашистичка одмазда. „Али, они ни по чему нису били обични, то су били људи необичне снаге, племенитости и храбрости и са поносом можемо да кажемо да и ми носимо њихове гене“, навела је Кисић Тепавчевић.  

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је рекла и да операција „Халијард“ представља историјски мост између нас и наших савезника и мост за будућност наших односа са Сједињеним Америчким Државама. „Истрајни у борби за очување националног интегритета и суверенитета, наш задатак је да негујемо односе са другим државама и да у миру стварамо бољу заједничку будућност, у коју су и учесници ове операције веровали“, поручила је Кисић Тепавчевић. 

 

Обележавању највеће акције спасавања америчких војника изван линија фронта у Другом светском рату, током које је спасено више од 500 пилота, присуствовали су и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, представници Савета министара БиХ, представници Амбасаде САД и амбасада других држава у БиХ, представници Фондације „Халијард“ и града Добоја.