Aa

Aa

Министарка Кисић Тепавчевић доделила награде на Међународни дан инвалидских колица

Министарка Кисић Тепавчевић доделила награде на Међународни дан инвалидских колица

Министарка Кисић Тепавчевић доделила награде на Међународни дан инвалидских колица

Читај ми

Поводом 1. марта - Међународног дана инвалидских колица, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић уручила је награде добитницима на Конкурсу за награду Ј=ДНАКИ и Фото-конкурсу Србија без баријера.

 

Награде су уручили и в.д. директора Управе за заједничке послове републичких органа Дејан Матић, помоћница министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић и извршна директорка Националне организације особа са инвалидитетом Србије Иванка Јовановић.

 

Министарка Кисић Тепавчевић истакла је да ће Министарство учинити све да покаже да је Србија без баријера, у којој су омогућена једнака права и могућности за све грађане.

 

„Посебну пажњу ћемо усмерити на особе са инвалидитетом, јер оне то заслужују“, рекла је Кисић Тепавчевић и додала да ће Министарство наставити да подржава рад организација особа са инвалидитетом. 

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је подсетила да је у току додела средстава на Програмском конкурсу за унапређење положаја особа са инвалидитетом у Републици Србији у 2021. години, на којем ће бити расподељено 250 милиона динара. 

 

Тиме ће, истакла је Кисић Тепавчевић, Министарство подржати рад 33 савеза са 513 локалних организација у Републици Србији, чиме ће се обезбедити укључивање великог броја особа са инвалидитетом у различите инклузивне програме и активности. 

 

Кисић Тепавчевић је подсетила и да је данас расписан Јавни позив за доделу средстава за побољшање услова рада у предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом у 2021. години, на коме ће бити додељено 175 милиона динара. 

 

Поводом Међународног дана инвалидских колица, на источном улазу у Палату Србија први пут су постављена дезинфекциона врата прилагођена особама са инвалидитетом, са рампом за колица и млазницама које обухватају дезинфекцију инвалидских колица. 

 

Дејан Матић, в.д. директора Управе за заједничке послове, навео је да уградња дезинфекционих врата представља још једну у низу активности које Влада Републике Србије реализује у циљу стварања друштва у коме су сви грађани једнаки.

 

Управа ће, како је Матић нагласио, и у будуће подржати све активности усмерене на унапређење положаја особа са инвалидитетом, будући да је задатак и циљ свих републичких органа да сви грађани имају једнаке могућности.

 

Врата су опремљена млазницама, које обухватају дезинфекцију инвалидских колица, као и звучном и светлосном сигнализацијом, па су приступачна за слепе и глуве особе.

 

Председница Удружења „Будимо безбедни“ Деа Ђурђевић захвалила је председнику Србије Александру Вучићу, министарки Кисић Тепавчевић, као и помоћници министра Барошевић, на несебичној и огромној подршци особама са инвалидитетом и њиховим организацијама.

 

Она је додала да ће заједничким напорима особе са инвалидитетом и држава и даље радити на Србији без баријера. 

 

Кристина Грбовић, која је награђена за фотографију „Родитељство без баријера“, рекла је да су награде велики подстицај за све награђене и да је фотографијом, на којој је са својом петогодишњом ћерком Магдаленом, желела да пошаље поруку да је родитељство са и без инвалидитета подједнако лепо.

 

Она је захвалила министарки Кисић Тепавчевић и помоћници министра Барошевић на подршци која савезима и организацијама омогућава рад и одрживост, као и на посвећености унапређењу положаја особа са инвалидитетом у Србији.