Aa

Aa

Министарка Кисић са слепима и слабовидима поводом Међународног дана слепих

Министарка Кисић са слепима и слабовидима поводом Међународног дана слепих

Министарка Кисић са слепима и слабовидима поводом Међународног дана слепих

Читај ми

Поводом обележавања Међународног дана слепих, познатијег као Дан белог штапа, министaрка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић и помоћница министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић, посетиле су Градску организацију слепих Београда, где је одржано и такмичење у самосталном кретању и оријентацији помоћу белог штапа. 

 

„Особе са инвалидитетом су и овог пута доказале да препреке не постоје. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је увек ту да их подржи у свим њиховим активностима, јер наш заједнички циљ јесте стварање Србије без баријера“, навела је Кисић.

 

Министарка Кисић истакла је да ће Министарство и Сектор за заштиту особа са инвалидитетом и у наредном периоду наставити да пружају подршку организацијама које окупљају слепе и слабовиде за које је Министарство у 2022. години издвојило 35 милиона динара.

 

„Министарство је за рад Савеза слепих Србије и Савеза слепих Војводине и 45 локалних организација у њиховом саставу у 2022. години определило око 24 милиона динара и за спортско-рекреативне активности које реализују удружења која окупљају слепе и слабовиде додатних 5 милиона динара“, навела је Кисић.

 

Министарка Кисић и помоћница Барошевић разговарале су са председником Градске организације слепих Београда Николом Ђорђевићем и члановима ове организације о потребама и положају у друштву слепих и слабовидих особа. Проф. др Кисић истакла је да је један од најзначајнијих заједничких пројеката са удружењима слепих и слабовидих обнова Библиотеке „Др Милан Будимир”. За опремање магацина за смештај Брајевих књига, набавку Брајевих штампача и опремање мултимедијалне сале у овој библиотеци, Министарство је у претходним годинама одобрило преко 12 милиона динара.

 

Обележавању Међународног дана слепих присуствовале су секретар Секретаријата за социјалну заштиту Александра Чамагић, представница Сектора за заштиту особа са инвалидитетом Марина Драшковић, заменица председника Градске општине Стари Град Невена Додић оснивач и управитељ Фондације Хумана срца Данијела Василијевић.

 

Међународни дан слепих, познатији као Дан белог штапа, обележава се од 1992. године, након препоруке УН и Светског савеза слепих, кроз организацију различитих манифестација.