Aa

Aa

Министар Вулин:393,65 милиона динара за друштвени стандард пензионера

Министар Вулин:393,65 милиона динара за друштвени стандард пензионера

Читај ми

БЕОГРАД - За финасирање друштвеног стандарда корисника пензија у овој години Републички фонд ПИО је издвојио 393,65 милиона динара, односно 33 милиона динара више него прошле године захваљујући бољој наплати доприноса, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

''Захваљујући значајно вишој запослености, али исто тако и много бољем раду свих државних органа од инспекције рада, преко Пореске управе до ПИО фонда закључно са 28. фебруаром у касу ПИО фонда је уплаћено 1,5 милијарди динара доприноса, више него што смо планирали. То је повећање од 2,5 одсто'', рекао је Вулин који је посетио Градску организацију пензионера Београд.

Како је рекао, захваљујући таквој политици и значајно већој количини новца можемо да одвојимо више новца за друштвени стандард пензионера.

''Ово године то је 393,65 милиона динара, што је у односу на 2016. годину повећаје од 33 милиона, а у односу на 2015. годину читавих 45 милиона динара'', рекао је Вулин који је са представницима удружења Градске организације пензионера и руководстом РФ ПИО разговарао о друштвеном стандарду пензионера и новим видовима помоћи која им је, поред права на бесплатну рехабилитацију у бањама, доступна од прошле године.

Иначе, данас је ПИО Фонд објавио оглас за пријем захтева за упућивање корисника пензија на рехабилитацију за 2017. годину, а Вулин је рекао да ће 12.500 пензионера, дакле 1.500 пензионера више него прошле године моћи да оде на опоравак у лечилиште.

Министар је истакао и да ће 2.600 пензионера добити одговарајуће пакете помоћи - лекова, хране и огрева, а да је уведено и да слепи пензионери имају право да, када оду на боравак у бањама, поведу свог пратиоца.

''Све што смо радили радили смо управо да би наши најстарији осетили побољшање. У државној каси, захваљујући томе, има више новца и управо због тога моземо да кажемо да ћемо стандард пензионера наставити да повећавамо и наставити да га штитимо'', рекао је Вулин.

Како каже, можемо да се надамо да ћемо, уколико се настави овај тренд у коме држава значајно мање учествује у пензији, а много више се добија из доприноса, моћи да повећамо плате и у јавном сектору, као што ћемо моћи да повећамо и пензије.

''Прошлу годину смо завршили са свега 35 одсто дотације државе за пензије, а планирали смо 37 одсто, а 2012. године, за исте намере, за дотације за пензије, за оно што нисмо могли да зарадимо, одвајали смо више од 48 одсто'', рекао је Вулин.

Директорка Фонда ПИО Драгана Калиновић каже да се сваке године издвајају значајна средства за друштвени стандард те да и овим давањима држава показује бригу према пензионерима.

''Ове године ћемо издвојити 393,96 милиона динара од тога 367 милиона иде за опоравак у бањама, 10,5 милиона на разне видове солидарне помоћи и више од пет милиона иде на друштвене културне и рекреативне активности'', рекла је Калиновић.