Aa

Aa

Министар Вулин: Земља припада свима, када год и одакле дошли

Министар Вулин: Земља припада свима, када год и одакле дошли

Читај ми

СУБОТИЦА - Србија припада свакоме ко се у њој икада насмејао и заплакао, без обзира када је и одакле дошао, уз услов да понуди оно најбоље из себе,поручуо је вечерас у Суботици на отварању “Завичајних дана” министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Вулин је рекао и да свако ко се “заплакао и најсмејао на овом парчету блата и испод овог неба” има право да каже му они припадају као и сваком другом.

“Немојмо никада допустити да нас пребрајају и да мере колико дуго се смејемо или колико дуго плачемо на овом парчету земље, под овим парчетом неба. Припада свима и свакоме”, додао је он.

Вулин сматра да свако ко је у Суботици донео нешто своје има право да се назове Суботичанином и да нема потребе за поделама ко је када и одакле дошао, као у прошлости јер је “свако однекуд једном дошао”.

“Шта би смо ми били да нисмо од некуд дошли? Ко бисмо ми то били да немамо да понудимо оно што су нама у нарамак, оно што су нама на плећа, у руке, у очи оставили они који су ходали пре нас. Ко бисмо ми то били да немамо да понудимо ни свој завичај, ни свој језик, коме бисмо били важни и вредни да немамо да понудимо баш оно што нас чини другачијим”, питао је Вулин.

Он је додао и да је свако ко је однекуд дошао учинио Суботицу бољом и вреднијом.

“Какви би смо били да смо били сами? Увек сами и да нико није дошао. Не би ваљало ни онима који би седели сами у мраку, мраку који се разгони само добрим гостом и честитим комшијом, само оним који хоће да подели живот са тобом. Какви би смо ми били да нисмо имали да донесемо оно што нас је чинило баш таквим какви јесмо”, поручио је, између осталог, Вулин.

Он је рекао и да сачувају своју посебност и да је не мењају већ деле, јер ће тако “свет бити лепше место за живот”.

Њему је, као и градоначелнику Суботице Богдану Лабану који је отворио ову манифестацију, додељена плакета за изузетан допринос развоју ове манифестације.

“Завичајни дани” у наредних шест дана ће у Суботици понудити низ манифестација са културно-уметничким програмом, домаћом радиношћу и народним стваралаштвом, а издвајају се “Конференција беба” и наступи Гордане Лазаревић и ОК бенда.

Организатор манифестације је Савез српских удружења Севернобачког округа, који окупља низ удружења које oкупљају Србе пореклом с простора република некадашње Југославије.