Aa

Aa

Министар Вулин: За два запослена радника повраћај 75 одсто пореза

Министар Вулин: За два запослена радника повраћај 75 одсто пореза

Читај ми

НОВИ САД - Предузетници, мала и микро предузећа, која од 1. јануара 2016. запосле најмање два радника, стичу право на повраћај 75 одсто средстава утрошених на порезе и доприносе за те раднике, најавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

То је одлука Владе Србије, рекао је Вулин током посете предузећу "Гепард" д.о.о. и "Гепард - Вис" д.о.о. у Новом Саду.

Одлука, како је рекао, важи до 31. децембра 2017. и најбољи је показатељ да влада чини све како би помогла предузетницима и малим и микро предузећима.

"Позивам свако мало и микро предузеће, као и све предузетнике да искористе ове погодности које Влада Србије не би могла понудити да нису спроведене мере фискалне консолидације", рекао је Вулин.

Када је реч о запошљавању особа са инвалидитетом он је рекао да држава Србија даје значајне повластице послодавцима који запошљавају те особе, а да је предузеће "Гепард" прави пример како се на најбољи начин могу искористити те повластице.

"Те повластице важе и за друге послодавце, али их велики број недовољно користи. Пуно ствари се може искористити ангажовањем особа са инвалидитетом од разних финансијских олакшица, до набавке машина или уређења пословног простора", рекао је Вулин.

Он је истакао да велики број повластица подстичу запошљавање особа са инвалидитетом и да су предрасуде једина ствар која је против запошљавања инвалидних особа.

"Људе не треба ценити према ономе шта не могу да ураде, већ их треба ценити по ономе шта могу да ураде", нагласио је Вулин.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић рекао је да је циљ Националне службе за запошљавање да успостави добар однос са послодавцима из производног сектора, јер ће, како је рекао, ове године бити у могућности да пласира значајна средства у пројекте који ће бити спроведени у сарадњи са производним сектором.

Када је реч о запошљавању особа са инвалидитетом Мартиновић је рекао да прошле године 6.600 особа са инвалидитетом користило различите врсте финансијсле подршке, и да их је око 4.000 запослено.

Директор "Гепарда" Мирослав Танацковић је рекао да је предузеће "Рапид - Вис" д.о.о. са радом почело 1. априла 2015. године, да има 26 запослених од чега више од 80 одсто чине особе са инвалидитетом, те да је до данас на тржисте испоручило робе у вреднсти већој од милион евра.

"Предузеће "Гепард" постоји 25 година, укупно има 120 запослених, а бави се производњом обуће у наменској области за потребе војске и полиције и извозно је орјентисано за тржишта Немачке и Аустрије за потребе чијих војних и полицијских служби врши производњу обуће, али и друге заштитне опреме", рекао је Танацковић.