Aa

Aa

Министар Вулин: За активне мере запошљавања 2,8 милијарди динара

Министар Вулин: За активне мере запошљавања 2,8 милијарди динара

Читај ми

БЕОГРАД - Влада Србије је ове године определила 2,8 милијарди динара за различите активне мере запошљавања и 550 милиона динара за запошљавање особа са инвалидитетом, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Вулин је новинарима после потписивања споразума са директором Националне службе за запошљавање Зораном Мартиновићем о учинку за 2017. годину рекао да се та установа обавезала да 95 одсто тих средстава потроши.

“Колико будемо успешни у борби против незапослености, толико ћемо и ми бити успешни", рекао је министар.

Он је истакао да су први пут обезбеђене субвенције за запошљавање жртава трговине људима, жртава породичног насиља и деце палих бораца.

“На овај начин показујемо колико је Србији стало да помогне онима којима је помоћ заиста потребна и колико се цени жртва оних који су се за нашу земљу борили”, истакао је министер.

Према његовим речима, Влада Србије ће учинити све да заједно са НСЗ учини амбијент за запошљавање далеко бољим и једноставнијим, наводећи да ће се и ове године наставити да се послодавцима олакшава да запошљавају што више људи.

Говорећи о износима за самозапошљавање, Вулин је рекао да су они повећани са 180.000 динара на 200.000 динара, односно за особе са инвалидитетом са 200.000 на 220.000 динара. Такође, за 20 одсто су повећане субвенције за још неке теже запошљиве категорије.

Вулин је изразио наду да ће и ове године, као и прошле резултати бити бољи од планираних, додајући да ће влада покушати да обезбеди средства за додатну обуку незапослених.

Мартиновић каже да се НСЗ обавезала да у активне мере запошљавања укључи преко 130.000 особа са евиденције, истичући да је према последњим подацима укупан број незапослених у Србији 693.000 људи.

“Прошле године смо укључили 146.000 лица, од тога 8.200 особа са инвалидитетом. Покушаћемо да у овој години анимирамо послодавце да се значајније укључе у запошљавање особа са инвалидитетом”, рекао је Мартиновић новинарима.

Он је додао да се мора утицати на послодавце да подигну ниво услова рада како би били примамљивији за тражиоце посла.

“Један од задатака из споразума је да током фебруара распишемо све јавне позиве и програме за мере активне политике запошљавања. Ми смо то управо данас учинили и сада можемо бити партнери великом броју послодаваца широм Србије, али и незапосленим лицима”, додао је Мартиновић.

Директор НСЗ очекује да и локалне самоуправе учествују са субвенција, како би се што више незапослених укључило у активне мере запошљавања.