Aa

Aa

Министар Вулин: Ускоро јединствена база особа са аутизмом

Министар Вулин: Ускоро јединствена база особа са аутизмом

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин најавио је данас да ће ускоро бити формирана јединствена база особа са аутизмом захваљујући којој ће се извлачити одговарајући закључи и формирати све оно сто је потребно да би се помогло особама са аутизмом.

''Ускоро ћемо формирати јединствену базу и знаћемо коначно колико има особа са аутизмом, а онда ћемо из тога извлачити одговарајуће закључке и формирати све оно сто је потребно да бисмо заиста и помогли'', рекао је Вулин који је поводом 2. априла - Дана аутизма обишао простор за истраживање Савеза удружења Србије за помоћ особама са аутизмом који се ради у оквиру пројекта ДЕ - Енигма.

Он је истакао да ће се Министарство рада, заједно са Министарством здравља и министром Златибором Лончаром који је то и покренуо, укључити у формирање јединствене базе особа са аутизмом додајући да су особе са аутизмом ту и да заслужују помоћ.

''Њихове способности нису мале. Морамо да учинимо све да развију своје способности и да живе најбоље што могу и да живе заједно са свима нама'', рекао је Вулин.

Према његовим речима, друштво је успешно онолико колико је хумано и онолико колико се успешно односи према проблемима оних који су најрањивији и којима је помоћ заиста потребна.

Он је истакао и да је обележавање Светског дана аутизма прилика да се говори о аутизму.

Како је рекао, мора да се подвуче да особе са аутизмом нису невидљиве и да не треба да буду невидљиве, већ да су део нашег света.

Координатор пројекта испред Савеза удружења Србије за помоћ особама са аутизмом Сунчица Петровић обијаснила је да је циљ истраживачког пројекта, који је фиинансиран од стране Европске комисије, да помогне аутистичној деци између пет и 12 година да унапреде своје социјалне и емоционалне вештине путем хуманоидног робота, односно, интеракције са технологијом.

''Истраживање у Србији обухвата 64 деце, а идентично истраживање обављају наши партнери из Лондона - Центар за аутизам при Универзитетском колеџу Лондон где је такође 64 деце'', рекла је Петровић додајући да ће укупно у пројекту учествовати 128 деце на нивоу Европе.

Наводећи да ће то бити уједно највећа истраживачка база података у Европи, она је истакла да је циљ прикупљање података који ће се у наредних неколико месеци анализирати.

''Те податке ћемо преточити у софтвер за нови прототип робота који би онда постао реактиван на понашање деце и преузео један део терапеутског рада'', рекла је Петровић.

Како каже, пројекат траје до августа 2019. године, укупно 42 месеца, а половином следеће године биће завршен други прототип робота који ће се поново тестирати са групом деце и усавршити.

Спрецијалиста опште дефектологије Снежана Бабовић Димитријевић објашњава да код деце са аутизмом која имају потешкоћа у друштвеној интеракцији робот изазива велико интересовање и мотивише их.

''Робот је корисна алатка за поспешивање социјалне интеракције, као и за стварање и учење неких нових социјалних вештина - дељење, укључивање другога у игру...'', закључила је Бабовић Димитријевић.