Aa

Aa

Министар Вулин уручио новчане честитке "Металчевим бебама"

Министар Вулин уручио новчане честитке "Металчевим бебама"

Читај ми

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин уручио је данас новчане честитке бебама рођеним ове године у компанији Металац, чија фонндација подржава раст наталитета.

У полувремену утакмице Металац - Раднички Ниш, Вулин се у обележавању 10 година од оснивања Фондације Металац, захвалио руководству компаније на преданости и дугогодишњој упорности да помогне “оно што јесте најдраже и најважније, а што врло често послови, а некада и држава забораве, или бар не брину довољно”.

“Као што видите, Металац дуго траје и неће престајати. Желео бих да се много већи и богатији од Металца понашају на исти такав начин, да буду подједнако великодушни и да свако од њих у својој средини где ствара профит, где ради, учини да се разлика види”, рекао је Вулин.

Он је апеловао на све послодавце да крену путем Металца и да разумеју да ће свако дете у које су уложили, град и земљу учинити бољим.

“Сваки посао који не брине о будућности, који не брине о деци радника, посао је који неће имати дуг век”, рекао је Вулин, коме је публика на стадиону ФК Металца и звиждала и аплаудирала када је најављен са звучника, али му је цео стадион аплаудирао када је поручио деци:

“Ја само желим да будете лепши, срећнији, паметнији, него што је била моја генерација, а ми да вам оставимо мало бољу Србију, живела Србија, живели децо”.

Вулин је нагласио да држава Србија улаже у социјалну заштиту, у заштиту деце и породице, као и да је у јулу месецу, Србија за свих осам давања издвојила пет милијарди и педесет један милион динара.

“Оно што увек највише обрадује, то је оних 59.100 породиља, које су у јулу месецу оствариле право на родитељски додатак за својих 60.476 деце. За то смо као држава укупно издвојили 575 милиона, а за све наше породиље и њихове надокнаде издвојили смо 2,551 милијарду динара и у овом месецу. Прошле године, издвајање за породиљске надокнаде за њихове зараде било је више од 29 милијарди динара”, рекао је министар.

Вулин наглашава да држава брине, да ће бринути још више и да је политика ове владе да се социјална давања не смањују, већ да се чак и прошире.

“О деци, нашој будућности, морамо да водимо рацуна, али то није чак нешто што се може изразити само новцем, није нешто што може само држава. Да је новац довољан, Шведска би вероватно била земља са највишим природним прираштајем на свету, али није, није ни близу", указао је он.

"Новац је важан и зато давања не касне ниједан једини дан, зато су наше породиљске надокнаде на веома високом нивоу, наша породиљска одсуствовања једна од најдужих у Европи и о свему томе ћемо наставити да водимо рачуна, али и читаво друштво мора да се укључи, баш као што се укључио Металац”, рекао је Вулин.

Председник групе Металац Драгољуб Вукадиновић рекао је да Фондација Металац подстиче наталитет у компанији, а самим шаље поруку о повећању наталитета у Србији.

"То смо осмислили тако што награђујемо свако новорођено дете, али није циљ да их наградимо новчано, мада није безначајано. Више је то порука да свако може стварати децу, а да не брине за своје радно место, да га оно чека и мислим да смо успели, са 23 деце, колико је било 2005, ми смо 2015. имали 60 рођених беба. На то смо поносни, акцију настављамо и желимо да нам се Србија придружи”, рекао је Вукадиновић.

Он истиче да је то само један од видова друштвено-одговорног пословања компаније Металац, која, како је навео, издваја милион евра за друштвено одговорно пословање, 500.000 евра за спорт, 100.000 за новорођене бебе, 150.000 за стипендирање сваког детета чији отац или мајка ради у Металцу, као и да издваја и за социјална давања, за одмор и рекреацију радника.

Фондација Металац за 10 година постојања наградила је 460 беба, 210 девојчица и 250 дечака, увећала је награде и сада додељује 1.000 евра за прво, 2.000 евра за друго, 3.000 евра за треће дете, као и 1.000 евра за свако наредно дете.