Aa

Aa

Министар Вулин уручио лиценцу Геронтолошком центру Ниш

Министар Вулин уручио лиценцу Геронтолошком центру Ниш

Читај ми

НИШ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социална питања Александар Вулин уручио је данас представницима Геронтолошког центра Ниш лиценцу за пружање услуга домског смештаја за одрасле и старије кориснике.

Вулин је након обиласка Геронтолошког центра новинарима рекао да лиценцу није лако добити и да су стандарди у Србији усклађени са највишим европоским стандардима, које је морао да испуни и дом у Нишу.

“Све што је урађено у овом дому и другим, има за сврху да сви наши корисници буду на ишти начин збринути и заштићени без обзира у ком делу земље живе. Они морају да живе у складу са највишим стандардима који су предвиђени законом и европским и светским стандардима и то важи како за државни тако и приватни сектор”, рекао је министар Вулин.

Он је казао да разлике не сме да буде и навео да је држава, односно ресорно министарство у протекле две године уложило око 1, 4 милијарди динара у установе социјалне заштите.

Како је казао, никада од 2000. године нису обезбеђена толика средства за те намене.

“Није важно ко је оснивач, да ли Аутономна покрајина или локална самоуправа, за све смо одвојили приближно сличну суму новца. У ове две године, сваки дом и центар за социјални рада добио је скоро исту количину новца”, рекао је Вулин.

Говорећи о домовима за смештај старих он је казао да су ти људи провели свој радни век стварајући ову земљу и да је најмање што се може учинити јесте да им се то врати у овим годинама.

“Важно је да се они осећају добро и као људска бића, јер они долазе овде да би живели и продужили свој живот, да им буде лепше и удобније и да се радују сваком дану”, казао је Вулин.

Он је навео да је у сваком дому најважнија хигијена, храна и особље, без чијег рада и посвецехности , како је казао, ништа од тога не би било могуће.

Подсећајући да све лиценце које се издају важе пет година он је рекао да ће се у наредном период наставити са контролама и санкционисањем оних који не испуњавају услове.

“Ми смо у протеклом периоду одузимали дозволе ако нису били испуњени сви услови”, рекао је Вулин и поручио да се наставља борба против илегалних домова за старе.

Он је апеловао на грађане да своје старије укућане никако не остављају у таквим установама, односно домовима који немају дозволу.

“Посетите нас сајт и ако на списку нема тог дома у коме сте мислили да сместите своје родитеље то значи да није регуларан и јавите нам то”, поручио је Вулин.

Он је казао да је у протекле две године инспекција пронашла 37 домова који нису успуњавали потребне услове.

Директор Геронтолошког центра Ниш Александар Милошевић рекао је да је та установа морала да испуни комплексне стандарде, како програмске тако и кадровске.

Лиценца додао је, практично значи да Центар има висок квалитет услуга у погледу смештаја, социјалне и здравствене заштите и исхране.

Такође подразумева и да постоји едуковано особље.

Како је казао у дому тренутно има 280 корисника, а капацитети су такви да може бити смештено 286 старих.

Начелник нишавског округа Александар Цветковић рекао је да је важно да се дефинишу стандарди у овој области и да уручивање лиценци показује да је држава ову област уредила на начин како се то ради у савременом свету.