Aa

Aa

Министар Вулин - Унапредићемо стандард институција социјалне заштите

Министар Вулин - Унапредићемо стандард институција социјалне заштите

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин обишао је данас Завод за васпитање деце и омладине "Дом Васа Стајић" у Београду и том приликом поручио да ресорно министарство ради на подизању стандарда институција у том систему, као и да се социјална давања неће смањивати ни за један динар.

Он је приликом обиласка дома у коме се спроводи "ПИТ" програм (појачан интензивни третман) рекао да је министарство препознало проблем деце са улице и да ће се трудити свим силама да их склони, заштити и омогући нови почетак.

Реч је о третману кроз који пролазе деца са структуралним поремећајем у понашању међу којима је највећи број деце која одрастају на улици.

Вулин је рекао да та деца нису крива, а да је проблем што је друштво увек окретало главу од њих, а да је Дом Васа Стајић добар пример како им се може помоћи.

"Министарство је ту да помогне, трудићемо се и на томе радимо, да подигнемо стандард свих наших институција, свих центара за социјални рад, домова, свих институција које се баве социјалним радом", поручио је Вулин истичући да програми попут овог "ПИТ" програма који се спроводи у тој установи може да помогне да деца са улице буду склоњена, али да се са њима након тога ради и помогне у њиховом даљем васпитању.

"Овај програм даје одговоре, шта после са њима, односно како да од проблема у друштву направимо од њих корисне чланове друштва", рекао је Вулин наводећи да је Министарсто рада ту да помогне.

Он је казао да са децом која буду склоњена са улице треба и даље наставити да се ради, превасходно на даљем васпитању.

На питање да ли ће у буџету за наредну годину моћи да се издвоје средства за ове намене, Вулин је рекао да ће новца за то бити и да социјална давања неће смањивати ни за један динар.

"Поносан сам на став председника владе и мог министарства да су социјална давања неће смањити ни за један динар", рекао је Вулин истичући да то министарство 93,66 одсто свог буџета.

Вулин је објаснио да преостали део буџета 6,8 одсто су смањена за 15, 8 одсто односно да је министарство уштедело 1,8 милијарди динара.

"Биће простора и за овакве програме, и за капиталне инвестиције, и да повећамо и обновимо просторе само ћемо се другачије организовати, нешто новцем, а нешто другачијим односом према донаторима и фондовима који су нам на располагању посредством ЕУ", поручио је Вулин.

Такође је, како је казао неопходна је и другачија организација унутар саме државе јер како је казао треба знати како на на најбољи начин искористити средства која имамо.

Директор Дома Васа Стајић Драган Роловић рекао је да се програм спроводи већ 10 година и кроз њега је прошло 204 дечака од којих је 187 трајно склоњено са улице.

"Обзиром на то да се проблем нтензивирао припремили смо појачан програм и надам се да ћемо успети да збринемо и осталу децу са улице", рекао је Роловић.

Он се захвалио на подршци ресорном Министарству.

Роловић је додао да је тој установи потребан додатни простор односно да се прошире капацитети како би се збрунула сва деца са улице.

Сви надлежни да брину о деци из домова

Александар Вулин је изјавио да би домови за децу без родитељског старања требало да обевештавају центре за социјални рад и друге надлежне институције уколико постоје проблеми са неким од корисника или ако неко од деце побегне из те установе.

Он је истакао да би директори домова за смештај деце и руководиоци морали више да воде рачуна о деци и да се проблеми морају решавати и кадровски и на друге начине.

Вулин је објаснио да су наше институције отвореног типа и да се оне не закључавају. "Морамо наћи начина да помогнемо, јер наше институције нису затвори и из њих се може лако побећи будући да је закон јасан - дете до 14 година не може да се шаље у поправни дом", рекао је Вулин.

Упитан о дечаку који је побегао из Дома за децу без родитељског старања "Споменак" из Панчева он је казао да је у том случају у питању ствар надлежности, јер је та установа под ингеренцијом Покрајинског секретаријата за здравство и социјалну политику.

"То ништа не значи, свеједно смо одмах контактирали директорку, она није била ту и није баш најјаснија прица, али послали смо одмах инспекцију да се уверимо каква је ситуација и они су поднели извештај, то је потпуно занемаривање дужности са њихове стране", оценио је Вулин.

Како је казао, проблем је што о томе нису обавестили центар за социјални рад како би се знало шта је потребно даље урадити за дете.

Он је поручио да осим тога, има далеко више позитивних примера у којима су деца склоњена са улице и адекватно збринута.

"Ја сам први за то да се на моје центре, институције и запослене не баца блатом кад се нешто деси, јер се не цени довољнио оно што раде, а требало би да будемо захвални, али ако је неко од њих одговоран инсистираћу да буде кажњен и да се покрене одговарајући поступак.

Министар за рад Александар Вулин обишао је данас Завод за васпитање деце и омладине Дом Васа Стајић и том приликом поручио да ресорно министарство ради на подизању стандарда институција у том систему, као и да се социјална давања неће смањивати ни за један динар.

Он је приликом обиласка тог дома у коме се спроводи "ПИТ" програм (појачан интензивни третман) рекао да је министарство препознало проблем деце са улице и да ће се трудити свим силама да их склони, заштити и омогући нови почетак.