Aa

Aa

Mинистар Вулин у посети Ветернику

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - слика вести

Mинистар Вулин у посети Ветернику

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије, Александар Вулин, посетио је Дом за децу и омладину и одрасле са сметњама у развоју у Ветернику и корисницима те установе уручио поклон који им је даровало предузеће "Фриком д.о.о. Београд", а ради се о пет тона смрзнутог поврћа, воћа и сладоледа.

Вулин је поручио да је суштински разлог његове посете Дому у Ветернику жеља да се покаже Србији да деца са посебним потребама нису невидљива и да њима и њиховим родитељима треба поклањати пажњу и пружати помоћ.

"Скоро сваке недеље ћемо имати једну овакву акцију. Солидарност није само реч, солидарност је начин живота", рекао је Вулин додајући да ће Републичкој влади предложити да се ослободе плаћања пореза сво они који пружају хуманитарну помоћ.



Нови Сад-Ветерник, Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, особе са посебним потребама нису невидљиве а донатори морају бити ослобођени пореза

Говорећи о проблемима родитеља деце са посебним потребама и решавања статуса неговатеља, Вулин је рекао да ће у најскорије време предложити измене Закона о породици које би квалитетније регулисало поменуту проблематику.

"Један од приоритета је да се заштите породица и деца и неће се више дешавати да жене које остану у другом стању добију отказ", истакао је Вулин нагласивши да ће инспекцијске службе много више и чешће ићи у контроле.



Нови Сад Ветерник, Александар Вулин министар за рад запошљавање борачка и социјална питања, наш приоритет је заштита деце

Директор Дома у ветернику Зоран Арбутина је, захваљући се на поклону, рекао да је Дом у Ветернику једна од највећих установа те врсте у Србији и да тренутно 550 лица са умереним, тежим и тешким сметњама у развоју користи њене услуге.



Нови Сад Ветерник, Зоран Арбутина директор Дома за децу и омладину ометену у развоју, о значају посете министра и донацији Фрикома

Када је реч о Закону о раду Вулин је казао да тај Закон мора да заштити раднике, али да мора и послодавцу да омогући пословање и да га растерети административних проблема.

"Само уколико обезбедимо заштиту и запослених и послодаваца добићемо квалитетан Закон о раду", рекао је Вулин, додајући да нема сумње да ће тај Закон бити донет у предвиђеном року, али је напоменуо да ће, без обзира што постоји скупштинска већина за усвајање тог закона, до самог изглашавања бити улагани максимални напори на постизању потпуног консензуса око Закона о раду.



Нови Сад Ветерник, Александар Вулин министар за рад запошљавање борачка и социјална питања, о Закону о раду

На питање новинара на који начин ће бити спречено запошљавање "на црно" Вулин је рекао да ће и том делу инспекције убудуће бити много активније, додајући да, поред мера које Влада Републике Србије спроводи на стимулисању запошљавања, нема разлога за запошљавање на црно".

Он је најавио да ће премијер Републичке владе Александар Вучић врло брзо потенцијалним инвеститорима саопштити мере које ће држава Србија предузети у стимулисању запошљавања.