Aa

Aa

Министар Вулин у посети Филијали РФ ПИО за град Београд

Министар Вулин у посети Филијали РФ ПИО за град Београд

Читај ми

БЕОГРАД -Више од 2.000 војних осигураника затражило је вансудско поравнање са Фондом ПИО, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и додао да је до сада 17.516 војних осигураника поднело захтев за исплату припадајућих разлика.

Вулин је рекао да је за све њих већ издвојено 5,4 милијарде динара, те да ће тај износ бити повећаван сразмерно броју оних који се буду пријавили. Онима који су се већ пријавили, казао је министар, са сигурношћу могу да очекују да ће им већ у јануару дуг бти исплаћен једнократно у пуном износу и без чекања.

"Ово је најбољи начин, са једне стране ми штитимо буџет, јер ћемо мање исплатити судских трошкова и адвоката, а са друге стране помажемо војном пензионеру, јер ће он добити просечну количину новца од 305.000 динара и добиће је одмах", рекао је Вулин.

Према његовим речима, већ идуће недеље, прва пензија, увећана за 6,57 одсто биће на рачунима свих војних осигураника, без обзира да ли су или нису поднели захтев за вансудско поравнање.

"Мени је заиста велико задовољство што могу да кажем да смо ево ову годину завршили решавањем проблема исплате дуга војним пензионерима који је тиштао ову државу веома дуг период. Ми смо одговорна влада и нећемо да дозволимо да било који дугови, па и они прављени пре нас, оптерећују наш систем и ове људе", рекао је министар рада.

Он сматра да је на тај начин исправљена велика неправда према војним пензионерима, који су сада изједначени са својим цивилним колегама, а без своје кривице су се нашли у том положају.

"Радом свих нас, читавог друштва, првенствено радом Владе Србије, можемо да кажемо да је још једна неправда исправљена", истакао је Вулин.

Додао је да је веома задовољан одзивом и да може да каже да је велико интересовање војних пензионера.

"Позивам их да искористе ових још неколико дана до 10. децембра, да не чекају судски процес, један од разлога је и што судови у пракси показују да не признају цео дуг, већ да исплаћују само део који није застарео. Ово је много повољније за војне пензионере, искористите ту прилику", нагласио је Вулин.