Aa

Aa

Министар Вулин: Тражићемо помоћ ЕУ у вези са мигрантском кризом

Министар Вулин: Тражићемо помоћ ЕУ у вези са мигрантском кризом

Читај ми

ЛЕСКОВАЦ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Алексанадар Вулин изјавио је данас у Лесковцу да је Србији потребна помоћ ЕУ за решавање мигрантске кризе.

Вулин је оценио да се број миграната смањио, али да они разним каналима и даље пристижу у Србију, тако да Балканска рута суштински није затворена.

"Министар полиције (Небојша) Стефановић и ја предложили смо председнику владе да појачамо заштиту наших граница кроз одређене физичке баријере, како би олакшали ангажовање војске и полиције, али председник владе не дели наше ставове и ја ћу то послушати и прихватити", казао је Вулин.

Он је поновио да је Балканска рута званично затворена, али и даље постоји.

Према оцени министра, број миграната се смањио, али притисак је и даље велики на наше границе и зато очекујемо већу помоћ ЕУ и хуманитарних организација.

"Ми очекујемо значајно већу подршку ЕУ, имамо исте проблеме као и земље ЕУ, а не добијамо ни приближно исту помоћ и количину новца. Ја ћу отићи да разговарам са представницима ЕУ у Бриселу, а разговараћу и са представницима међународних организација у Женеви. Ми на првом месту тражимо да Србија буде третирана као и све земље на Балканској рути. Ми нисмо чланица ЕУ, али имамо исти проблем као и земље ЕУ", нагласио је Вулин.

Он очекује да ЕУ уважи и разуме ангажовање наших снага безбедности на границама.

"Сваки наш војник или полицајац плаћен из буџета Републике Србије, који задржи илегалног мигранта на граници, задржао је илегалног мигранта који тог дана није отишао у Беч или Берлин. И сваки дан који проведу на територији наше земље је дан који нису провели на територији ЕУ и то мора да се цени и зато очекујемо већу помоћ", рекао је Вулин.