Aa

Aa

Министар Вулин тражи да ЕУ повећа помоћ Србији за мигранте

Министар Вулин тражи да ЕУ повећа помоћ Србији за мигранте

Читај ми

БРИСЕЛ Министар за рад, заопшљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин затражио је од ЕУ да Србији повећа финансијску помоћ намењену збринавању миграната, али и помоћ у контроли граница.

Министар Вулин је током састанка у седишту Европске комисије у Бриселу обавестио европског комесара за миграције и унутрашња питања Димитриса Аврамопулоса да је Балканска мигрантска рута, иако политички и формално затворена, и даље "веома жива" и да кроз Републику Србију и даље пролазе мигранти који се сада дуже задржавају на територији Србије.

Вулин је том приликом поновио и забринутост због изостанка заједничке ЕУ реакције на мигрантски проблем.

"Договорили смо се да заједно наставимо да радимо и да ојачамо контролу нашх граница како би отклонили притисак са нашег Министрастава унутрашњих послова са наше војске, а већим делом успели да у срадњи са земљама чланицама ЕУ обезедимо већи број људи, више материјала и свега онога што је потребно да би се граница ефикасно чувала", поручио је Вулин после састанка са комесаром Аврамопулосом у Бриселу.

Вулин се истовремено захвалио Аврамопулосу на личном ангажовању и подршци Србији у мигрантској кризи.

Александар Вулин оцењује да се у Србији у овом тренутку налази између шест и седам хиљада избеглих.

Он каже да је прилив сада мањи, углавном због зиме, али и да се држава мора спремити за пролеће и већи прилив избеглих.

"Констатује се да избегли сада дуже остају у Србији и да порески обвезници Србије нису дужни да то плаћају, као што то нису ни до сада били. Ми нисмо о одговорни за мигрантску кризу и сходно томе не можемо да сносимо њен последице, укључујући и финансијске", пручио је министар Вулин.

Он каже да је од комесара Аврамопулоса добио личну подршку и обећање да ће ЕУ помоћи Србији и у финансијском смислу и у контроли граница.

Током разговора у седишту Европске комисије у Бриселу министар Александар Вулин затражио је од европског комесара Димитриса Аврамопулоса да међу суседима у региону Западног Балкана помогне на успостваљању заједничког понашања и заједничког одговора на мигрантску кризу.