Aa

Aa

Министар Вулин: Свет мора да нађе заједничко, ново, решење

Министар Вулин: Свет мора да нађе заједничко, ново, решење

Читај ми

ЖЕНЕВА - Стара правила једноставно не важе и свет мора да нађе заједничко, ново, решење за мигрантску кризу изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин на генералној дебати 67. заседања Извршног комитета Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице (УНХЦР) у Женеви.

Он је навео да је, говорећи о мигрантској кризи, јасно подвукао да је Србија хумана и организована земља и да ће свако ко затражи азил имати право да добије одговарајућу заштиту, али да није и не може бити никакав паркинг за економске мигранте и све оне који нигде другде не могу да иду.

''Упозорили смо читав свет да стара правила једноставно не важе и да је потребно и људима у Авганистану или Пакистану рећи истину ко може, а ко не може да дође. То је једини начин да их спречимо да упропасте сопствени живот - продају све што имају, падну у руке кријумчара и крену у земље у које не могу да дођу'', рекао је Вулин.

Како каже, стара правила једноставно не важе и свет мора да нађе заједничко ново решење.

''Правила која сада постоје не могу да одговоре на питања овог времена'', закључио је Вулин.

Наводећи да је 700.000 људских бића прошло кроз Србију и да је свако од њих добио парче хлеба, помоћ, кров над главом, уточиште, он је истакао да Западна балканска рута није затворена јер је 100.000 људи прошло кроз Србију откада је затворена.

''Балканска рута није затворена, а Србија се осећа понекад као да је сама и суочава се свакодневно с последицама мигрантске кризе. Морамо наћи храбрости да признамо да нам требају нова правила, нов приступ. Треба да имамо политичке хтрабрости да кажемо тим људима ко их може заштитити'', рекао је Вулин.

Иако је главна тема заседања извршног комитета УНХЦР-а била мигранстска криза, Вулин је подсетио да у Србији још увек има 33.000 лица која имају статус избеглица, а долазе са простора Хрватске и Босне и Херцеговине, као и више од 200.000 интерно расељених лица која још увек нису у стању да остваре своја имовинска и сва друга права на простору КиМ.

''Говорили смо о свему ономе што боли Србију и ономо са чиме се Србија врло често сасвим сама носи већ деценијама. Подсетили смо читав свет да је Србија током ратова 90 -тих примила 650.000 људи којима је дала статус избеглица и да то није издржала ни преживела ниједна друга земља у Европи, а да је мало таквих и у свету'', закључио је Вулин.

Управљачки Извршни комитет УНХЦР-а се састаје у Женеви једном годишње, да би прегледао резултате рада и одобрио програме агенције и буџет за следећих 12 месеци, да би саветовао о међународној заштити и дискутовао о другим питањима са УНХЦР-ом и међувладиним и невладиним партнерима.

Стални комитет Извршног одбора се састаје неколико пута годишње да би се наставио континуитет у раду овог тела између пленарних сесија.