Aa

Aa

Министар Вулин: Социјална давања биће на време и у динар

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - слика вести

Министар Вулин: Социјална давања биће на време и у динар

Читај ми

Смањена незапосленост, редовне исплате, боља контрола и спречавање злоупотреба су неки од резултата које, сумирајући годину за нама, подвлаче у Министарству за рад, запошљавање, социјална и борачка питања. Министар Александар Вулин рекао је за РТС да људи на време треба да пријаве своје надређене ако нису пријављени.

Гостујући у Дневнику РТС-а министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин каже да је буџет остао у динар исти и да никоме неће бити одузето право које има по закону.

"Значајан број људи ће се појавити на евиденцији за запошљавање и иако на папиру пише да је имао посао, није имао. Свако добија социјалан програм и неће изаћи на улицу. Неко ће са тим новцем покренути посао, људи се удружују, праве веће радње и самим тим имамо пораст страних инвестиција", истиче Вулин.

Вулин каже да је циљ владе да се незапосленост спусти на 15 одсто и додаје да шта год да се буде дешавало у наредном периоду, министарство ће бити ту.

Ове године пензија и сва социјална давања, како се наводи, биће исплаћивана на време и у динар.

"Наредна година почиње исплатом дуга према војним пензионерима. Око 84 одсто војних осиугураника потписало је осигурање, чак око 6.000 је одустало од тужбе и у јануару ће бити исплаћено у просеку по 305.000 динара", каже Вулин.

Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања додаје да се и дуг према пољопривредним пензионерима, којих има око 66.000, а у износу од милијарду и 750 милиона исплаћује већ сада.

Вулин је рекао да је Национална служба за запошљавање исплатила шест заосталих рата које дугује од 2003 године, захваљујући доброј наплати прихода од доприноса, смањењу броја корисника накнаде за случај незапослености као и уштедама у пословању.

Када је у питању контрола злоупотреба, инспекције су, како је истакао, биле ефикасније.

Један од проблема с којим се грађани суочавају јесу неоверене здравствене књижице, каже Вулин и додаје да људи не треба да се доведу у ситуацију да иду у пензију без стажа, већ да пријаве на време.

"Пријавите, немојте да чекате да добијете отказ. Имамо 242 инспектора, очекује се да се пријави. Инспектори су имали више од 60.000 инспекцијских налаза, помозите нам да будемо још ефикаснији", каже Вулин.

Истиче да су затекли преко 16.000 радника који раде на црно, а три дана касније, запослено је 11.000.

"Ми смо затекли преко 16.000 радника на црно, три дана касније, кад смо открили, више од 11.000 је одмах било запослено. Наплатили смо казне у вредности од преко 250 милиона динара по казнама", истиче Вулин.

Коментаришући највећу акцију против корупције, у којој је ухапшено 80 људи, каже да "не треба варати државу, да је добро што је речено шта се мисли о закону и да је дошло време да се сете ко је шта украо".