Aa

Aa

Министар Вулин: Сигуран сам да неће херметички затворити границу

Министар Вулин: Сигуран сам да неће херметички затворити границу

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да је сигуран да ће се одустати од идеје херметичког затварања границе, коју је као могућност најавио хрватски премијер Зоран Милановић.

"Чуо сам, и сви заједно смо слушали, најаве о блокади наших граница. Врло брзо се одустало од тога и сигуран сам да ће се и од таквих идеја одустати", рекао је Вулин новинарима.

Он је поново позвао хрватске власти да "нас не мешају у своје унутарполитичке обрачуне" и "да не будемо део њихове изборне кампање".

"Нека свако ради свој посао, нека се и они труде да достигну стандарде наше хуманости, ефикасности и организованости и сигуран сам да ћемо сви бити веома задовољни", навео је Вулин.

На питање ко координира аутобусе да из Прешева иду баш у Шид, с обзиром да је хрватски премијер оптужио Србију да то намерно ради, Вулин је одговорио да избеглице не координира нико.

Истакао је да је координација у ствари потреба миграната, додајући да је врло занимљиво да Милановић није оптужио Србију ни за шта када су мигранти одлазили у Мађарску.

За сада без изградње капацитета код фабрике Змај

Вулин је рекао и да се не размишља о градњи нових, трајних капацитета за смештај избеглица, већ да могу само да буду оснажени постојећи, наводећи да за сада нема изградње ни центра за њихов прихват код фабрике "Змај" у близини ауто-пута Београд - Шид.

"Мигрантска криза није нешто што може да се предвиди од дана до дана. Морамо да пратимо кретање ових људи и њихове потребе. У овом тренутку се ради на томе да се максимално учине доступни већ постојећи прихватни капацитети, као и да се уколико је потребно, повећају", рекао је Вулин новинарима.

Он је истакао да би сада сав број миграната који се налази у Београду могао да буде смештен у кампу у Крњачи и да остане још места, али да ће временски услови ипак условити да се обезбеди неки ближи простор.

Према његовим речима, нажалост они једноставно оклевају да дођу у Крњачу.

Министар је додао и да су екипе Комесаријата читаву ноћ, а и данас провели убеђујући људе да са децом оду до Крњаче, да им се обезбеди превоз и омогући да проведу ноћ на сувом.

''Они желе да се што краће задрже у нашем граду, да што пре оду, али бојим се да ће нас овакви временски услови ипак приморати да обезбедимо неки ближи простор'', рекао је Вулин.

Међутим, министар је навео да се не размишља о изградњи великих и проширењу постојећих капацитета, јер нема потребе.

''Сада нема потребе. Довољни су нам капацитети које имамо, али хоћемо да их учинимо бољим и приступачнијим и да пратимо потребе миграната'', рекао је Вулин.

Он је као пример навео камп у Кањижи у коме тренутно борави петоро људи, а има капацитет за њих 1.000.

''Србија је дала јасан став да нема градње трајних капацитета. Може да буде само оснаживање постојећих уколико је то потребно, али изградње нових, трајних капацитета неће бити'', закључио је Вулин.