Aa

Aa

Министар Вулин се састао са специјалнoм координаторком УНИЦЕФ-а за избеглице и мигрантску кризу у Европи

Министар Вулин се састао са специјалнoм координаторком УНИЦЕФ-а за избеглице и мигрантску кризу у Европи

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, састао се данас са Регионалном директорком УНИЦЕФ-а за Централну и Југоисточну Европу и Заједницу независних држава и специјалном координаторком УНИЦЕФ-а за избегличку и мигрантску кризу у Европи, Мари-Пјер Пуарје.


Специјална координаторка за избеглице је изузетно похвалила напоре и мере које Влада Србије предузима у вези са збрињавањем миграната, посебно деце и рањивих група, нагласивши да је посетила прихватни центар у Прешеву, где је имала прилику да се увери у ситуацију на терену. Мари-Пјер Пуарје је посебно похвалила добру огранизацију и координацију свих ангажованих у регистрационом центру и нагласила да је веома важно то што првенство имају жене и деца, као и породице са децом. Битно је да се деца не одвајају од родитеља, истакла је Пуарје, и навела да Министарство и УНИЦЕФ треба да наставе заједнички рад како би се на најефикаснији начин одговорило потребама деце без пратње и деце раздвојене од родитеља.

Министар Вулин је истакао да Србија улаже много труда да се питање миграционе кризе решава на што хуманији и организованији начин и да, упркос тешкој ситуацији, ниједно дете у Србији неће бити без хране, гардеробе, обуће, медицинске и друге стручне помоћи. Министар је нагласио да ће педијатри бити присутни у прихватним центрима и сложио се да је неопхоно пронаћи решење за зиму како би сва деце била на сигурном и топлом.
Специјална координаторка за избеглице је рекла да је УНИЦЕФ спреман да да пуну подршку Србији да би се овај веома важан проблем решио у најбољем интересу деце.
Састанку су присуствовали и директор канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији, Мишел Сен Ло, и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић.