Aa

Aa

Министар Вулин се састао са председником и генералним секретаром Mеђународног комитета Маутхаузен

Министар Вулин се састао са председником и генералним секретаром Mеђународног комитета Маутхаузен

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, састао се данас са председником Међународног комитета Маутхаузен из Републике Аустрије, Ги Докендорфом, и генералним секретаром Комитета, Андреасом Баумгартнером. Састанку је присуствовала и председница Удружења логораша Маутхаузен из Београда, Тамара Ћирић, која је и представник Републике Србије у Међународном комитету Маутхаузен.


Састанак је одржан у циљу припреме предстојеће међународне конференције која ће бити одржана у Београду у септембру 2017. године. Међународни комитет Маутхаузен номиновао је Београд за домаћина конференције којој ће присуствовати представници више од 21 земље чланице Комитета.
Једна од тема састанка било је и одржавање редовног комеморативног програма поводом обележавања годишњице ослобођења логора Маутхаузен, која је планирана за 7. мај ове године. Министар Вулин је истакао да је Министарство за рад поднело иницијативу да се израде и поставе нове спомен-плоче које ће недвосмислено указати на страдање српског народа у логорима Маутхаузена током Другог светског рата.
Председник Међународног комитета Маутхаузен, Ги Докендорф, и генерални секретар Андреас Баумгартнер истакли су значај чланства Републике Србије у овом Комитету и значај одржавања конференције у Београду у септембру ове године, као и редовно присуство представника Републике Србије комеморацијама поводом обележавања годишњице ослобођења логора Маутхаузен.
Министар Вулин и председник и генерални секретар Међународног комитета Маутхаузен су изразили забринутост због покушаја прекрајања историје појединих званичника Републике Хрватске који континуирано настоје да логор смрти Јасеновац представе као радни логор.