Aa

Aa

Министар Вулин са децом са КиМ у Суботици

Министар Вулин са децом са КиМ у Суботици

Читај ми

СУБОТИЦА - Деца са Косова и Метохије, њих 45, посетила су данас Зоолошки врт у Суботици, а министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин је том приликом поручио да је Заједница српских општина круна Бриселског споразума и да се нада да ће она повећати безбедност Србима на КиМ.

Министар, који је малишанима са КиМ уручио школски прибор, изразио је наду да ће формирање Заједнице српских општина помоћи да се повећа безбедност за Србе на КиМ, а самим тим и за све Србе који буду пожелели да посете своје Косово.

"Заједница српских општина је круна Бриселског споразума, али морамо бити свесни да ће бити успешна онолико колико буду успешни, посвећени и вредни Срби који је буду чинили", рекао је Вулин.

Како је рекао, какве људе будемо постављали, између себе будемо бирали и како се будемо понашали према Заједници српских општина толико ће она успешна бити.

"Уколико успемо да превазиђемо све поделе на север и југ и будемо водили рачуна о Србима који живе у енклавама и овој деци, која можда по први пут виде слободну улицу и не морају да се плаше када говоре српским језиком, онда ће ЗСО бити права круна Бриселског споразума и свих наших напора", рекао је Вулин.

Тада ће, живот за Србе на КиМ заиста постати лакши и бољи, додао је министар изразивши очекивање да идуће године седиште ЗСО прими децу из Суботице, Новог Сада или Београда.

"Сваке године пожелим да идућу годину дочекамо у Клокоту, Пасијану..., да ову дечицу учинимо поносном што ће бити домаћини својим вршњацима из Суботице, Новог Сада, Београда. Када то будемо могли да урадимо онда ћемо рећи да смо успели, да је све што радимо - од Бриселског споразума на овамо успело", рекао је Вулин.

Вулин је истакао и да су Срби на Косову најнапаћенији и зато највољенији део српског народа, понављајући да је сваки министар у Влади Србије задужен за Косово и Метохију.

Члан Градског већа Суботице Милимир Вујадиновић рекао је да је циљ показати деци са КиМ да су они у Суботици у свом граду, својој земљи, као што су и деца из Суботице на Косову у својој покрајни, држави.

"Надамо се да ће доћи време да заменимо улоге и да наша деца из Суботице слободно и неометано одлазе на КиМ и посете тај део наше земље", рекао је он.