Aa

Aa

Министар Вулин разговарао са представницима старијих особа

Министар Вулин разговарао са представницима старијих особа

Читај ми

Поводом обележавања 1. октобра, Међународног дана старијих особа, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, састао се са делегацијом Црвеног крста и старијих чланова мреже ХуманаС.


Министар је истакао важност сарадње са организацијама цивилног друштва у регулисању рада приватних домова за старије и неопходности њиховог лиценцирања у складу са прописаним стандардима, као и да је недопустиво смештање старијих у нелиценциране домове, а да је обавеза друштва да то предупреди.
Разговарано је и о смањењу дискриминације и насиља над старијима управо кроз партнерско деловање цивилног и јавног сектора на националном и локалном нивоу, што би омогућило да се старије особе боље заштите. То укључује Центре за социјални рад, Домове здравља, полицију, судство, организације цивилног сектора и саме старије.
На иницијативу министра Вулина, договорено је да Црвени крст и мрежа ХуманаС заједно са Министарством за рад учествују на предстојећем Сајму књига у циљу сузбијања предрасуда и стереотипа о стариjима, као и да се овај вид сарадње развија различитим заједничким акцијама.
Разговарано је о Националној стратегији о старењу, сиромаштву старијих, запошљавању старијих радника, дискриминацији и насиљу над старијима, усамљености. Врло важан део односио се на активизам и потенцијал припадника трећег доба.
Наглашавајући тежак положај старијих са дијагностикованом деменцијом и положај њихових породица, министар је предложио да Министарство за рад у сарадњи са Министраством здравља иницира неопходност увођења обавезног скрининга за деменцију на нивоу примарне здравствене заштите.
Врло је важно развијати, нагласио је министар Вулин, и нове услуге које ће побољшати комуникацију међу генерацијама, као што су међугенерацијски клубови који би били место сусрета старијих и млађих.
Сви учесници састанка су се сагласили да је квалитет живота и добробит старијих у Републици Србији врло важан за читаво друштво.