Aa

Aa

Министар Вулин: Предузећа да помогну угроженој деци

Министар Вулин: Предузећа да помогну угроженој деци

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин потписао је данас уговор са Удружењем осигуравача о стипендирању десет талентованих ученика и студената из породица које остварују право на новчану социјалну помоћ.

Министар Вулин је, поводом уручења стипендија, казао да му је задовољство што се наставља акција помоћи угроженим ђацима и студентима, додавши да се ради о деци која поправљају сама свој положај тиме што вредно раде.

"Ми смо овде данас да покажемо колико ценимо труд и рад ове деце, која се труде да превазиђу лоше услове у којима су, а за које нису крива", нагласио је он додајући да је поносан што постоје представници бизниса који разумеју да део профита треба да поделе са својом земљом и социјално угроженим становништвом.

Ово је, према његовим речима тек почетак, и изразио је наду да ће се овакве акције наставити и да ће наићи на разумевање других привредника.

Вулин је казао да су ове стипендије доказ да угрожену децу цени друштво, додајући да се индустрија осигуравача одрекла дела свог профита, помогла деци и родитељима.

"Надам се да ћемо наставити са овом праксом. Обезбедили смо већ 40 стипендија за децу из разних категорија од деце са инвалидитетом, деце без родитељстког старања, из хранитељских и социјално угрожених породица. Ово је пример за друге индустрије. Помозите нам", поручио је министар.

Истовремено је оценио да и држава, по овом питању треба да учини нешто.

"Оваквих стипендија би могло да буде више. Свако пристане на стипендију до онеопорезованог дела. Ту би морали нешто да урадимо и променимо, и у сарадњи са Министарством финансија дођемо до решења да се стипендије неопорезују и тиме олакашамо донаторима да помогну", казао је Вулин.

Он је објаснио да је његово министарство са министарством финансија ради на законском решењу како да се донације ослободе пореза и ПДВ-а.

"Када улажете у своју заједницу и помажете, држава је ту да вам помогне и каже да се одриче свога дела када помажете", поручио је Вулин.

Он је рекао да је прошле године његово министарство успело да прикупи више од милиона евра разних донација и средстава од међународне и домаће заједнице.

Предстваник Удружења осигуравача Миша Јанковић нагласио је да му је привилегија што је у присуству деце која су много боља од нас, додајући да живимо у времену ерозије основних вредности.

"Нажалост то је тренд у свету па и код нас. Свест о друштвено одговорном понашању је ниска, а солидарност је много више реч него некаква активност", критиковао је он.

Истовремено је изразио задовољство што медијски простор апсорбује приче о потребама и промовише оне који имају потребу да помогну.

"Желимо да наш скромни прмер осигуравача буде иницијатор за друштвено свесне и одговорне компаније у Србији", казао је он.

Студент треће године Високе здравствене школе из Лознице Милош Бојанић у име деце која су добила стипендије захвалио је донатору и Министарству, рекавши да је ово значајна помоћ која ће примаоцима да помогне да школовање успешно и са бољим резултатима заврше.

Десет студената и ђака примаће, како је речено, од маја до децембра стипендију Удружења осигуравача.