Aa

Aa

Министар Вулин посетио Привремени центар за мигранте у Прешеву

Министар Вулин посетио Привремени центар за мигранте у Прешеву

Читај ми

ПРЕШЕВО - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин обишао је данас Привремени центар за регистрацију и прихват миграната у Прешеву, у ком је почела трећа фаза реконструкције - побољшање услова за смештај и прихват миграната који се односе на одржавање и безбедност објекта у Центру.

"Ово је трећа и последња фаза, којом се суштински завршава Привремени прихватни центар у Прешеву. Кроз овај камп је прошло више стотина хиљада људи и све је протекло без иједног инцидента, ниједно људско биће није остало без бриге, пажње и достојанства", рекао је Вулин, који је и председник Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова.

Он је нагласио да је Србија показала како може да се организује и како ствари могу да се уреде.

"Мигрантска криза, као и они који су прошли кроз Прешево, показали су да мигранти нису опасност ни за кога. Када се прихвате као људска бића, онда се може размишљати како да се унапреди њихов положај али и да се помогне локалној заједници", изјавио је Вулин

Министар је додао да је вредност треће фазе око 70 милиона динара, да су извођачи радова домаће фирме, а запослени радници из локалне средине.

"Грађани Србије понашало су се цивилизовано и организовано, а захваљујући свему томе можемо да кажемо да им је читав свет захвалан на томе, а и да је живот у њиховим срединама ипак мало бољи" - закључио је Вулин.

Он је напомену да Србија не може утицати на миграционе токове, али се може увек понашати оговорно и спремно за прихват нових миграната.

Након завршетка треће фазе изградње, која подразумева адаптацију и опремање читавог спрата објекта, обебедиће се простор за смештај још 350 миграната, док ће околни простор, који ће садржати санитарни блок, бити капацитета 300 особа.

Ову фазу реконструкције Привременог прихватног центра у Прешеву финансира УНХЦР, а спроводи Дански савет за избеглице.