Aa

Aa

Министар Вулин посетио породицу дечака Радомира Бркића

Министар Вулин посетио породицу дечака Радомира Бркића

Читај ми

ВЕЛИКИ ЦРЉЕНИ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин уручио је данас дечаку Радомиру Бркићу, кога су родитељи напустили и о коме већ осам година брине бака, пећ на чвртсто гориво и компјутер, као и одећу, док је компанија Меркатор - С за ову породицу донирала намирнице.

Вулин је новинарима након обиласка домаћинста дечака рекао да донација није обезбеђена из буџетских средстава, већ да је скупљена од донатора.

"Оно што је важније је да је Центар за социјални рад, користећи све одговарајуће законске механизме, нашао начина да ова породица у будућности може слободно да каже да је обезбеђена, сигурна и да ће њихов живот бити много бољи", истакао је Вулин.

Оцењујући да се држава бори са сиромаштвом, што није лако, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је навео да је закључно са октобром за разне облике подршке породици, пре свега деци, држава издвојила 25,6 милијарди динара.

То је велики новац за нас, упозорава Вулин и додаје да ту улазе и деца у хранитељству и породице са децјим додатком, породице које примају новчану социјалну помоћ, родитељски додаци, породиљске надокнаде...

"То су огромне количине новца зато ја и овим путем апелујем на све људе који могу да то своје мало дају људима којима је то много и којима ће свет бити много бољи", рекао је Вулин.

Он је навео да је срећан што је упознао Радомира и његову баку, породицу која се бори.

Министар је и да је циљ измене одговарајућег законодавства, а идуће године се очекује измена Закона о социјалној заштити, да се растерети социјални радник папирологије и издавања бескрајног низа потврда, али да се оптерети да обиђе сваку овакву породицу.

Према његовим речима, социјални радник мора да зна за такву породицу, да постоји, да буде уз њих и да им помогне и живот учини праведнијим.

"Све што треба да урадимо, а урадићемо променом закондаста, је да растеретимо социјалног радника од канцеларије и папира, али да га оптеретимо радом са људима, оним због чега се школовао", рекао је Вулин.

Дечак се захвалио свима на помоћи додајући да му је топло у кући и да му ништа не фали.

Објашњава да иде у седми разред, да живи са баком и да му је сада много боље.

И бака дечака, Драгица Лесендрић, каже да им помоћ значи много.

"Све смо добили што нисмо имали и што је он желео у животу", каже она и додаје да ће постати хранитељ свом унуку чиме ће почети да добија одеређена средства јер сама није запослена.