Aa

Aa

Министар Вулин поделио пакетиће деци оболелој од малигних болести

Министар Вулин поделио пакетиће деци оболелој од малигних болести

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин поделио је данас новогодишње пакетиће деци оболелој од малигних болести која се налазе у Родитељској кући у оквиру Института за мајку и дете "Др Вукан Чупић".

Том приликом, министар је рекао да је храброст те деце и људи импресивна и да је заиста за сваку похвалу, а да ниједан систем сам по себи није у стању да задовољи сваку потребу и да је управо из тог разлога данас са њима, да види где може да се помогне.

"Ту смо да видимо и како систем социјалне заштите може да се укључи у њихову велику борбу из које ће изаћи као победници, само ако им цело друштво буде помогло. И ја данас апелујем на читаво друштво да буде осетљивије, да буде ту, да помогне, а држава ће свакако помоћи", истакао је Вулин.

Према његовим речима, Министарство рада, заједно са Министарством здравља препознаје потребу за успостављањем и нових услуга, а да првенствено мисли на успостављање система социјално- здравствених институција, где би се различити системи комбиновали и где би постојала услуга која је потребна.

Удружење "Звончица" које се деценијама бави управо начинима како да помогне родитељима и деци оболелој од канцера, каже министар, свима показује шта би требало да раде.

Председник Управног одбора удружења "Звончица" Весна Скоко захвалила је влади и министру, свима који су препознали потребу да се тој деци улепша сваки дан, сваки тренутак њиховог боравка.

"Радимо искључиво на основу донација и неизмерно би значило и нама, породицама, деци, Институту, да нас некако препознају, да нам држава помогне, да овај објекат има своје континуирано финансирање, јер, верујте ми, није лако, овај посао је изузетно емотиван, стресан, тежак, а када на све то додате финансије које добијамо на основу донација, пројеката које пишемо, то је све на три месеца, на шест месеци, па је доста отворених питања", нагласила је Скоко.

Каже и да ту Родитељску кућу у оквиру Института, која има осам активних апартмана за оболелу децу и њихове родитеље или пратиоце, зову "Дом далеко од родитељске куће", јер се труде да замене њихов родитељски дом.

Објекат, додаје Скоко, користе породице које не живе у Београду, оне које дођу на Институт "Мајка и дете" на лечење, а немају где да бораве.

"Ми имамо осам активних апартмана и практично иде оболело дете уз једног пратиоца, углавном су то маме, али су и тате активне. Поред тих осам апартмана, постоје још четири, која су дата болници на коришћење, али, ако затреба, све ће се то активирати, а ми се трудимо и желимо изнад свега да до тога не дође. Ту смо где смо, надам се да ће све бити најбоље", рекла је Скоко.