Aa

Aa

Министар Вулин отворио Камп толеранције у Бачкој Тополи

Министар Вулин отворио Камп толеранције у Бачкој Тополи

Читај ми

БАЧКА ТОПОЛА - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин вечерас је у Бачкој Тополи отворио девети Камп толеранције младих Подунавског региона, поручујући младима из неколико земаља да ће ових дана учити и дружити се у средини у којој се различитости и заједништво подразумевају.

“Војводина је простор у којем су људи навикли да живе са различитостима, где се различитости не објашњавају него се подразумевају”, истакао је Вулин поздрављајући учеснике из наше и још шест држава Подунавског региона као и госте те, већ традиционалне манифестације коју организује Фондација “Плави Дунав”.

Напомињући да у Војводини живе људи различитих вера и нација, “са различитим историјама али и једном заједничком историјом”, министар је нагласио да је наша покрајина “простор у којем има можда највише различитих нација у Европи али и са најмање међунационалних сукоба у Европи, што је велика ствар, о чему ће ова деца овде да уче и да науче”.

Вулин, који је почасни председник Организационог одбора овог Кампа толеранције, истакао је да је тема овогодишњег окупљања младих, посвећена маргиналним друштвеним групама, изузетно важна како би млади, у оквиру радионица и разговора које ће имати током четири радна дана, увидели значај помагања социјално најугроженијим категоријама становништва.

Млади ће учити и разговарати и о томе како у друштву “дати прилику најсиромашнијој деци да се школују, како помоћи онима који су некад направили неку грешку у свом животу”, као и о томе како створити друштво у којем се “барем можемо надати да ће сиромаштво бити искорењено”, рекао је министар Вулин.

Председник Фондације “Плави Дунав” и оснивач Кампа толеранције Шандор Егереши подсетио је да је кроз тај специфични камп у Бачкој Тополи, која је у међувремену проглашена европском престоницом толеранције, до сада прошло више од 1.300 младих из земаља Подунавског региона, од којих су неки вишеструки учесници.

Егереши је рекао да је републичка Влада први пут ове године подржала Камп толеранције док је, како је навео, први пут изостала финансијска подршка Покрајинске владе АП Војводине тој међународној манифестацији младих.

Организатори су захвалили на подршци и немачком граду Улму, бачкотополској општини, као и бројним спонзорима.

Девети по реду Камп толеранције младих из подунавских градова и регија трајаће до 15. августа у Пољопривредној школи а окупила је око 60 младих старости 18 до 25 година, из градова Србије, као и из Словеније, Немачке, Бугарске, Мађарске, Хрватска и Босне и Херцеговине.