Aa

Aa

Министар Вулин отворио дом за смештај одраслих Кулина

Министар Вулин отворио дом за смештај одраслих Кулина

Читај ми

АЛЕКСИНАЦ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, отворио је данас у Дому за смештај одраслих лица Кулина код Алексинца, адаптирани "Пинк" павиљон површине око 820 квадратних метара, у који ће бити смештено 40 корисника којима је на располагању и прилагођени простор за радну терапију.

Министар Вулин казао је да је политика Министарства да се институције социјалне заштите појачавају, да корисници живе боље, као и да запослени раде у бољим и хуманијим условима.

"Управо зато смо отворили овај павиљон у који је министарство рада уложило значајна средства и из којих ће наших преко 300 корисника који живе овде и чији се живот одвија баш овде, живети у много бољим условима и за које ћемо и ми и њихове породице моћи да кажемо да живе како треба да живе људи и како треба да живе људи у достојантвеним условима", рекао је Вулин.

Он је подсетио да је социјална политика која се води у Србији одговорна социјална политика, да се троши онолико колико се заради и да, чим је привреда напредовала и чим су мере фискалне консолидације дале резултате, то се одмах осетило и у социјалној заштити.

"Социјална заштита се у овој земљи неће смањивати, социјална заштита ће само расти, обим права ће расти, обим корисника ће расти, и они који ће први осетити да Србији боље иде су управо корисници социјалне заштите. Ни једно давање није умањено, нека су повећана, ни једно једино давање не касни ни секунда, сва се исплаћују на време, исплаћују се онима којима је потребно", рекао је министар Вулин.

Према његовим речима, Министарство рада, запошљавања, борачке и социјалне политике је 2014. године у све алексиначке установе социјалне заштите уложило преко 111 милиона динара.

"Алексинац то заслужује зато шсто је Алексинац општина у којој се социјално одговорно понашају. Управо зато, ми смо Алексинцу доделили 10 милиона и 180 хиљада динара наменских трансфера за услуге у заједници. Прошле године то је било нешто преко пет милиона динара. Као што видите, социјална заштита је препозната од стране државе и за њу ће бити више новца, за њу ће бити више помоћи за све оне којима је помоћ потребна", рекао ј Вулин.

Дом Кулина је установа социјалне заштите чија је основна делатност смештај одраслих са тешким интелектуалним и менталним тешкоћама.

Дом има седам објеката у којима се тренутно налази 307 корисника, а у оквиру установе је формиран и посебан центар за припрему корисника за излазак из институције.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је од 2014. године за одржавање Дома Кулина и његово опремање определило више од 77 милиона динара, од чега је за реконструкцију павиљона "Пинк", уређење платоа испред павиљона и видео надзор издвојено 39,8 милиона динара.