Aa

Aa

Министар Вулин отворио Дане дефектолога 2017.

Министар Вулин отворио Дане дефектолога 2017.

Читај ми

НОВИ САД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин вечерас је у новосадском Хотелу "Парк" отворио међународну манифестацију "Дани дефектолога 2017".

Вулин је том приликом у име министарства на чијем је челу потписао Протокол о сарадњи са Факултетом за специјалну едукацију и рехабилитацију Универзитета у Београду у име кога је потпис на Протокол ставила декан Снежана Николић.

Обраћајући се присутнима Вулин је рекао да потписивање Протокола представља симболичан почетак сарадње између Министарства и Факултета, која је, како је казао, постојала и раније и која треба да се унапреди.

Вулин се, говорећи о важности дефектологије и дефектолога, за које је казао да су вишеструко значајни, запитао како систем социјалне заштите може да постоји без дефектолога.

"Дефектолози и социјална заштита су једно и зато ћемо врло брзо исправити одређене грешке у систему, а које кажу да директор социјалне заштите може бити правник или економиста, а да то не може да буде дефектолог који неупоредиво више везе има са социјалном заштитом од правника или економисте", рекао је Вулин.

Он је додао да је о исправљању те грешке већ разговарао са министром просвете, науке и технолошког развоја Младеном Шарчевићем, али је нагласио да је са њим и разговарао и о другим променама у тој области, па је већ и формирана радна група која ће се бавити реформом система у специјалним школама.

Када је реч о потписаном споразуму Вулин је рекао новинарима да се њиме утврђују области и предмет међусобне сарадње као и облици и начини њихове примене.

"У пракси овај споразум подрзумева заједничко ангажовање на развоју сервиса и услуга за унапређење заштите деце и омладине са сметњама у развоју. Омогућава да деца волонтирају у институцијама министарства и друге видове сарадње", рекао је Вулин, додајући да су дефектолози у прошлости били неоправдано скрајнути.

Декан Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију Универзитета у Београду Снежана Николић изразила је задовољство због потписивања споразума истакавши да је јединствена жеља потписника да се унапреди сарадња, а све на корист и за добробит корисника услуга.

Председник Управног одбора Друштва дефектолога Србије Синиша Ранковић је рекао да на "Данима дефектолога 2017" у Новом Саду учествује више од 450 дефектолога из свих земаља региона, те из Велике Британије, Румуније и Италије.

По његовим речима наши дефектолози у практичном раду примењују сва достигнућа у свету у тој области.

Отварању поменуте међународне манифестације присуствовали су и државни секретари у министарствима здравља и просвете Ферец Вицко и Ана Марија Вичек.