Aa

Aa

Министар Вулин - Откривали смо непостојеће фирме, па и вртиће

Министар Вулин - Откривали смо непостојеће фирме, па и вртиће

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да је у прошлој години појачаним радом инспекција откривено 539 непријављених субјеката, највише угоститељских локала и кладионица, али и нелегалних вртића и домова за старе.

Вулин је прецизирао да је, од како је усвојен Закон о инспекцијском надзору, у прошлој години било око 57.000 надзора, где је откривено да 16.408 људи ради на црно, а откривене су и читаве “непостојеће фирме”.

“Откривено је 539 непријављених субјеката, највише у угоститељству, услугама, кладионицама, али веровали или не, затекли смо и непријављене вртиће, непостојећи вртић. Замислите неког ко своје дете оставља у вртићу који је непријављен”, зачудио се Вулин говорећи на представљању НАЛЕД-ове Сиве књиге.

Министар је нагласио да је у последње две године затворено 37 илегалних домова за старе, док их је, приметио је, у последњих девет година, затворено исто толико.

“Ми смо за две године урадили нешто за шта је другеима требало девет година”, рекао је.

Вулин је навео да је од укупног броја затечених који су радили на црно, њих 16.408, накнадно је запослено њих 12.240.

“По регистру обавеза социјалног осигурања видимо да расте број пријављених, а да послодавци којима смо издали решења пријављују и лица која нисмо затекли, јер су видели да долазимо поново и да инспекција ради свој посао”, истакао је министар.

Он је рекао да је, само на основу нове мере, на основу могућности инспектора да на лицу места издаје прекршајну казну, уплаћено 36 милиона динара.

Ускоро ваучери уместо уговора за сезонце

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин најавио је данас да ће, одмах након избора, бити регулисано да ангажовани на сезонским пословнима раде по систему ваучера.

“Они који буду ангажовани на сезонским пословима, радиће по основу ваучера, уместо да за 10 дана брања вишања потписују уговоре”, рекао је Вулин на представљању НАЛЕДОВЕ Сиве књиге.

Формира се, како је навео, радна група која ће радити на закону о сезонским пословима, који ће увести систем ваучера за сезонско ангажовање.

Такође, према његовим речима, ради се и на закону о упућивању радника на привремени рад у иностранство.

Вулин је навео да је већ 25 послодаваца у овој години пријавило да су упутили на рад у иностранство више од 600 радника, док је, како је приметио, целе прошле године пријављен 901 радник.

“Сада је само за десетак дана пријављено њих више од 600”, приметио је.

Вулин се осврнуо и на предлог НАЛЕД-а у Сивој књизи за једноставније процедуре за породиље додајући да је закон који регулише ту материју већ готов и очекује да ће и тај пропис ускоро бити на реду.

“Накнаде за породиље неће више бити уплаћиване преко послодавца, већ ће ићи директно на рачун породиље”, указао је.

Указујући да то министарство иде у добром правцу, он је рекао да ће бити донет и закон о социјалном предузетништву.

Вулин је, такође, констатовао да ове планове министарства предстојећи ванредни парламентарни избори неће променити.