Aa

Aa

Министар Вулин: Основни циљ извући раднике из "ужаса рада на црно"

Министар Вулин: Основни циљ извући раднике из "ужаса рада на црно"

Читај ми

КРУШЕВАЦ - Централна прослава Дана Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) одржава се данас у Крушевцу, а министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин истакао је да је први и основни циљ Министарства у овој години да се што више радника извуче "из ужаса који се зове рад на црно".

"Прошле године, из тог мрака, решењем Инспекције рада, извукли смо више од 12.000 људи. У прва три месеца ове године, на основу решења наших инспектора, близу 4.000 људи засновало је радни однос и коначно су почели да им се уплаћују доприноси, почели су да буду видљиви, могу да кажу да је време које су провели на раду плаћено, сигурно и остаће тако и за њих и за њихове породице", рекао је Вулин.

Он је нагласио да је пред нама закон који се мора донети, који ће, по први пут заштити положај људи који раде сезонске послове, које до сада "једноставно нисмо видели, нисмо разумели њихов рад и њихову муку", а затим и Закон о привременом раду, односно раду преко агенција.

"О Закону о агенцијама много смо се двоумили, а не смемо дозволити да се за исти рад два радника плаћају на различит начин, да немају исти положај. Донећемо нове законе, мењаћемо Србију на боље, али важније од свега, разумећемо да смо увек и јесмо на истој страни, на страни човека који зиви од свог рада", истакао је министар.

Обраћајући се синдикалцима, Вулин је рекао да, у протекле две године, како има част да сарађује са њиховим представницима, да се и свађа и мири, и разуме их и не разуме, може да каже да имају руководство које је тврдоглаво, жилаво, упорно и које не одустаје од онога у шта верује.

"Надам се и да они мисле бар приближно о мени. У ове две године, некада смо се разумели, некад и нисмо, али смо увек били на истој страни. Били смо на страни људи који живе од свог рада. Чак и кад се не разумемо, знам да сада верујемо да увек мислимо како да побољшамо живот човека који живи од свог рада, суштине и разлога постојања сваког уређеног друштва", нагласио је министар.

Вулин је додао да 27. април није само њихов празник, већ је то дан борбе за радничка права, свих који живе од свог рада.

"У ових 113 година прошло је пуно ратова, несрећа, добрих дана, ствари које су учињене, Србија се мењала на боље, ваљда и сви ми са њом. Умела је да се мења и на лошије. У ових 113 година, од како радници са поносом могу да кажу да су организовани, а само организован радник је заштићен радник, полозај радника је поправљен, али и покварен. Таква су времена у којима живимо, такви су дани у којима траје ваша и моја генерација", казао је Вулин, који је обраћање завршио речима: "Другарице и другови, срећан вам празник".

Председник СССС Љубисав Орбовић рекао је да се прославља 113 година његове организације у целој Србији, а да је централна прослава у Крушевцу, некадашњој престоници Србији и садашњем индутријском граду.

Дан Савеза самосталних синдиката Србије је 27. април, а ове године обележава се 113 година постојања, централном прославом у Крушевцу. Први раднички савез формиран је 1903. године, а СССС данас има 410.000 чланова, 28 гранских синдиката, најстарија је и највећа синдикална централа у Србији, и нестраначка организација искључиво на страни радника.

Прослави Дана синдиката присуствовали су и потпредседник владе Расим Љајић, градоначелник Крушевца Драги Несторовић, а најистакнутијим појединцима уручена су синдикална признања "27. април", док су на почетку интониране Боже правде и Интернационала.