Aa

Aa

Министар Вулин одао пошту јунацима Топличког устанка

Министар Вулин одао пошту јунацима Топличког устанка

Читај ми

ПРОКУПЉЕ - Министар у Влади Србије Александар Вулин положио је данас венац на споменик Топличким јунацима у Прокупљу где се обележава 98. годишњица Топличког устанка.

"Ово је први пут у историји Србије да се обележава овај дан највећег херојства, дан највеће борбе и дан који је задивио Европу и показао да Србин не цени ништа као слободу", рекао је Вулин том приликом.

На овај начин, он је одао пошту свим јунацима који су херојски погинули 1917. године у Топличком устанку који је трајао само месец дана.

"Поносимо се Костом Војиновићем који је подигао овај устанак и Костом Пећанцем за оно што је учинио у Првом светском рату, иако сматрамо да му оно што је учинио у Другом светском рату не служи на част", рекао је Вулин.

Топлички устанак подигнут је 26. фебруара 1917. године против бугарског окупатора и то је био први устанак у тада поробљеној Европи.

Устанак је угушен и за само месец дана побијено је око 20.000 становника овог подручја и 25 села потпуно је уништено.

Државној церемонији су присуствовали и представници Војске Србије, општине Прокупље, Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и потомака погинулих ратника.

Обележавање Топличког устанка је од ове године саставни део државног програма обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије.