Aa

Aa

Министар Вулин обишао просторије Црвеног крста у Ковину

Министар Вулин обишао просторије Црвеног крста у Ковину

Читај ми

КОВИН - Министар за рад, запошљавање, брачка и социјална питања Александар Вулин обишао је данас просторије Црвеног крста у Ковину у којима се обавља припрема и подела оброка за народну кухињу и рекао да је за обнову народних кухиња у Србији опредељено више од 50 милиона динара.

''Захваљујући добром пословању и уштедама у оквиру постојећег буџета, без једног јединог динара повећања или нових средстава, успели смо да определимо 50 милиона и 564 хиљаде динара за обнову народних кухиња на читавом простору Србије'', рекао је Вулин.

Он је навео да 35.000 људи скоро свакодневно зависи од оброка који ће добити у народној кухињи, а да је последњи пут опрема коју користи Црвени крст обновљена пре 17 година.

Оцењујући да је то предуг временски период да се не улаже, обнавља и на тај начин не подиже ниво квалитета живота корисник, Вулин је истакао да је Црвени крст је изузетно значајна организација.

''Волонтери Црвеног крста чине огроман напор да би 35.000 људи сваки дан било услужено на достојанствен начин и да би се осећали као достојанствена људска бића, међутим да би све то било могуће морамо да обезбедимо и одговарајућу опрему'', рекао је Вулин.

Према његовим речима, држава је обезбедила новац и то не из нових средстава већ са више уштеде и другачијим пословањем.

''Све народне кухиње на нашој територији ће радити несметано, без застоја и у складу са највишиим могућим стандардима'', рекао је Вулин додајући да нико није срећан што народне кухиње постоје.

Наводећи да нико не може да буде срећан што 35.000 људи свакодневно зависи од подршке коју добија од Црвеног крста и државе, министар је истакао да, када већ постоји то мора да буде у складу са највишим стандардима и достојанствено како и треба да се осећају људска бића.

Вулин је изразио наду да једног дана нећемо имати народних кухиња додајући да у Србији нико не сме да буде гладан.

Председник Црвеног крста Србије Драган Радовановић рекао је да народна кухиња у Црвеном крсту Ковина има 440 корисника.

Према његовим речима, то је део програма народне кухиње Црвеног крста Србије који је један од најпознатијих и најзначајнијих програма Црвеног крста који се одвија у 77 средина, односно општинских организација Црвеног крста.

Он је истакао и да су опредељена средства, више од 50 мииона динара за занављање опреме у народним кухињама које су у власништву Црвеног крста значајна.

''Ова донација је веома значајна зато што ће омогућити несметану и континуирану припрему и испоруку оброка нашим корисницима. Нећемо доћи у ситуацију да ова испорука буде угрожена због евентуалног квара на опреми у народним кухињама и значајно ћемо смањити трошкове одржавања старе опреме'', рекао је Радовановић понавјајући да је опрема у народним кухињама у Црвеном крсту у Србији махом старија од 17 и 20 година.

Председница општине Ковин Сања Петровић рекла је да та општина има изузетну сарадњу са Црвеним крстом и да се годинама уназад, као и ове године, из буџета одваја око 12 милиона динара за Црвени крст, од чега између четири и пет милиона за народну кухињу.