Aa

Aa

Министар Вулин обишао привремени прихватни центар за мигранте у Aдашевцима

Министар Вулин обишао привремени прихватни центар за мигранте у Aдашевцима

Читај ми

ШИД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да 50.000 миграната неће бити смештено у Србији, већ у свим земљама Балкана, као и да ће њихово задржавање у Србији бити краткотрајно.

"Није обавеза Србије 50.000 људи и они неће бити у Србији. Обавеза коју је преузела Грчка је смештај 50.000 људи, док ће других 50.000 бити у свим осталим земљама Балкана", рекао је Вулин новинарима, говорећи о одлукама јучерашњег самита у Бриселу посвећеног мигратској кризи.

На том састанку, како је рекао Вулин, премијер Александар Вучић је са премијерима и других земаља које су такође погођене мигрантском кризом, покушао и добрим делом успео да нађе најбољи механизам како "да нам свима буде лакше, да поделимо проблеме, али да нико не буде посебно оптерећен".

Он је, након обиласка привременог прихватног центра Адашевци код Шида, нагласио да мигранти не остају у Србији, већ су у транзиту и да управо због тога Србија обнавља привремене прихватне центре који се налазе на мигрантској рути.

Како је рекао, и да састанка у Бриселу није било Србија не би дозволила да се и једно дете смрзне.

"Ми смо корак испред осталих, а овај објекат почео је да се преуређује у прихватни центар и пре састанка у Бриселу, а ми смо већ најавили да ћемо градити мање привремене центре где ће људи моћи да се одморе, добију храну, лекове...", рекао је Вулин.

Упитан како ће се финансирати обнова прихватних центара, Вулин је рекао да Србија очекује помоћ међународних организација и нагласио да неће бити подизани кредити као и да се неће издвајати новац из буџета.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин убудуће ће бити задужен и за координацију са другим земљама које се налазе на рути којом пролазе мигранти.

Како је рекао, биће успостављен систем координације свих земаља на мигрантској рути.

"Ово је покушај, а сигуран сам да ће бити успешан, да успоставимо јединствен систем комуникације од прве до последње земље кроз коју пролазе избеглице", навео је Вулин.

Говорећи о одлуци да припадници европске агенције Фронтекс надгледају граничне прелазе између Србије и Хрватске, Вулин је рекао да је то за нас добро и корисно.

"Они ће контролисати да ли су све избеглице пријављене, што нама одговара, будући да су све оне код нас регистроване и јако је важно да се тај процес регистрације успостави и у другим земљама", навео је Вулин.

На јучерашњем састанку, рекао је Вулин, све земље су признале да је Србија урадила изузетан посао и да она има велико поштовање за своје понашање.

Он је на питање колико ће бити прихватних центара у Србији, одговорио онолико колико буде било потребно, наводећи да је политика владе да буде отворен већи број мањих прихватних центара.

Очекује да ће прихватни центар у Адашевцима са 250 лежајева и 250 седећих места бити отворен за неколико дана, а упитан каква је ситуација на граничном прелазу Беркасово према Хрватској, рекао је да тренутно нема никаквих проблема и да се мигранти пропуштају у релативно кратким интервалима.