Aa

Aa

Министар Вулин обишао Дом за децу и омладину у Панчеву

Министар Вулин обишао Дом за децу и омладину у Панчеву

Читај ми

ПАНЧЕВО - Министар за рад, запошљавање борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да процедуре око усвајања деце и смештаја у хранитељске породице нису компликоване и да ће се и даље инсистирати да се све оне испоштују.

"Процедуре се неће смањивати, биће строге, детаљне, јер у питању су деца. Увек ће се водити рачуна шта је за њих најбоље", рекао је министар Вулин након обиласка Дома за незбринуту децу "Споменак" у Панчеву.

Вулин је деци смештеној у тој установи уручио две тоне помоћи у храни, средствуима за личну хигијену и школском прибору која је прикупљена од донатора.

Министар за рад је након обиласка дома рекао да је социјална политика државе таква да се што више малишана врати у биолошку

породицу или обезбеди смештај у хранитељској породици, али да то није увек могуће и да је улога оваквих институција незамењива.

"Овакве институције не могу да буду укинуте наређењем, декретом. Док се деци не обезбеди сигуран смерштај овакве институције морају да буду збринуте, чуване и подржаване", нагласио је министар Вулин.

У дому за децу без родитељског старања "Споменак" тренутно се налази 27 малишана, 21 дете је на смештају, док је шесторо на становању уз подршку.

Директорка установе Зденка Радојковић захвалила се министру на помоћи и нагласила да је установи потребна помоћ како би се завршило лиценцирање, затим увођење ХАЧП стандарда, као и комплетно мењање столарије на објекту.

Осим запослених, који су изнели каква помоћ им је потребна да би установа добро функционисала и деца су имала своје жеље. Свако од њих на парчету папира написао своје жеље, шта би волели да добију од министарства.

Вулин је одржао састанак и са представницима локалне самоуправе, Националне службе за запошљавање, ПИО фонда, геронтолошког центра и осталих установа социјалне заштите, који су га упознали са проблемима са којима се суочавају и дали предлоге како би они могли да се реше.