Aa

Aa

Министар Вулин - Нисте сами, желимо да будете део нашег света

Министар Вулин - Нисте сами, желимо да будете део нашег света

Читај ми

СУБОТИЦА - Нисте сами и желимо да будете део нашег света, поручио је данас у Суботици министар рада, запошљавања, социјалних и борачких питања Александар Вулин поводом Светског дана особа са аутизмом.

Вулин је на централном градском тргу, заједно са домаћинима из Градског удружења за помоћ особама са аутизмом, пустио у ваздух балоне плаве боје, као симболе пријатељства са особама са аутизмом и њихове интеграције у друштво.

Министарство, по његовим речима, води рачуна о оболелима од аутизма, како одвајајући новац, тако и “људским односом искреног поштовања и жеље за сарадњом”.
“Нисте сами и желимо да будете део нашег света”, поручио је Вулин.

Вулин сматра да на данашњи дан сви треба да посветимо минут свог времена деци са аутизмом, односно да “из нашег света пружимо руку у њихов свет”.
“Да покушамо да дођемо до њих, да их додирнемо и да њима допустимо да свој свет поделе са нама. Да схвате да нису сами”, рекао је Вулин.

Он је оценио да аутизам јесте страшна и тешка болест, јер оболеле чини усамљенима, а да друштво не може да излечи ову болест, али може живот оболелих да учини бољим.
“Можда не можемо да излечимо аутизам, али можемо да им пружимо руку да нису сами. Да осете да смо ту. Ако то можемо да урадимо, онда смо учинили велику ствар”, додао је Вулин.

Председница Градског удружења за помоћ особама са аутизмом у Суботици Сузана Скендеровић оценила је да ово удружење, које окупља 40 чланова, има јако добру сарадњу са овим министарством.

Она је подсетила је да је један члан њиховог удружења, захваљујући подршци министарства, добио стипендију за факултетско школовање, те да је средствима министарства опремљена сензорна соба.
“Имамо један велики сан да то постане Удружење и кућа “Иза дуге”, где ће наша кућа имати целокупну подршку”, рекла је Скендеровић.

Члан Градског већа задужен за социјална питања Милимир Вујадиновић оценио је да Суботица у Министарству рада, запошљавања, социјалних и борачких питања има “посебан статус”.
“Ја морам рећи да смо ове године и те како осетили корист од тога, и те како нам је министарство у свему помогло и овај данашњи дан је само још један доказ тога да су сви они који раде у области социјалне заштите из Суботице ујединили снаге да би суграђани имали користи њиховог рада”, рекао је Вујадиновић.

На данашњој манифестацији организована је радионица на којој су особе са аутизмом, грађани Суботице и првотимци Фудбалског клуба Спартак фарбали јаја у плаво.