Aa

Aa

Министар Вулин: Нико не сме да остане на улици

Министар Вулин: Нико не сме да остане на улици

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин каже за РТС да је Светска банка задовољна потезима Владе и предложеним мерама штедње. Светска банка разуме да водимо озбиљну социјално-економску политику и помоћи ће нам да нико не остане на улици, истакао је Вулин.

Гостујући у Дневнику РТС-а, министар Вулин је рекао да је Светска банка веома задовољна оним што је Влада урадила током досадашњег мандата.

"То се види по кретању каматних стопа, не поскупљују кредити. Они имају поверења у нашу економију", истакао је Вулин.

Како је рекао, током данашњег разговора са представницима Светске банке договорена је помоћ око социјалних програма.

"Нико не сме да остане на улици. Нико из предузећа у реструктурирању не сме да остане без пристојне отпремнине", навео је Вулин.

Министар за рад је рекао да Светска банка разуме да ова Влада води озбиљну економско-социјалну политику и помоћи ће нам да што јефтиније прођемо на тржишту.

Коментаришући незадовољство синдиката и послодаваца новом минималном ценом рада која ће износити 121 динар по сату, Вулин је рекао је таква ситуација природна, али да је држава проценила колики је минимум новца који може да се заради.

"Минимално можете да зарадите 21.054 динара, То је минимун новца испод које не можете и не треба да радите", подвукао је Вулин.

Према његовим речима, велики је искорак Владе да се цена рада повећа за 5,2 одсто у времену када се плате и пензије смањују.

Министар Вулин је, говорећи о безбедности на раду, подсетио да се о том проблему говори само када се догоде трагедије, попут погибије Жељка Милетића у руднику "Рембас".

Како је рекао, у безбедност рада рудара се деценијама не улаже и деценијама нема новца.

"Није проблем само у подземној експлоатацији. Ни у надземној експлоатацији нема новца. Чак није питање само опреме, већ свега што чини живот рудара", рекао је Вулин.

Додаје да морамо да дођемо до новца, а то је могуће постићи само кроз нове инвестиције.

Вулин је додао да је његово министарство покренуло израду новог закона о безбедности на раду, тако да ће се тачно знати како се мери и исплаћује штета.